5razones.pl

Luty 4, 2016 at 11:58 pm

Bieda kuchnia: Tarta z kaszy gryczanej i jaglanej, z jarmużem i twarogiem

Bieda kuchnia: Tarta z kaszy gryczanej i jaglanej, z jarmużem i twarogiem

W poszukiwaniach na zdrowe, acz nie rujnujące patenty kulinarne w naszej Bieda Kuchni trafiłam na przepis na zacną tartę z farszem na bazie kaszy gryczanej i twarogu. Kasza gryczana i twaróg, toż to żarcie biedoty! Ale gdy dorzucić jarmużu, czyli podobno ostatnio najbardziej trendy zieleniny, to danie śmiało może ruszyć na eleganckie salony.

Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej: Kipi kasza, Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza, którą coś czuję będę intensywnie i na bogato, choć na biedno (ot taki paradoks gotowania z użyciem kasz) eksploatować. W oryginalnym przepisie zamiast jarmużu panoszą się borowiki podduszone na cebuli, ale z racji tego że małoletniemu Fra nie wolno jeszcze grzybów spożywać, więc postanowiłam do tarty dorzucić jarmuż. Z powodzeniem możecie jarmuż zastąpić szpinakiem. Albo pozostać przy oryginalnej wersji, czyli do farszu dorzucić ok. 200 g grzybów. Myślę, że boczniaki lub pieczarki też wybornie dadzą sobie radę. Moją modyfikacją też jest wymieszanie kaszy gryczanej i jaglanej, tak dla złagodzenia smaku tej pierwszej.

 

Tarta z kaszy gryczanej i jaglanej, z jarmużem i twarogiem

(o średnicy ok. 26-28cm)

Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
sól

Farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej prażonej ugotowanej na sypko
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 garści jarmużu
250 g sera białego półtłustego
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
2-4 łyżki oliwy
1 pęczek natki pietruszki
2 jajka (+1 białko od ciasta)
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
szczypta płatków chilli (bardzo opcjonalnie)

Przesiewamy na blat mąkę, dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, żółtko, które traktujemy szczyptą soli, wodę i całość siekamy nożem. Dynamicznie wyrabiamy ciasto (bo to dobrze kruchemu ciastu robi), zagniatamy i zagniatamy, wyrabiamy z niego kulę, którą owijamy folią i wrzucamy do lodówki na ok. 45 minut.

Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy poszatkowany jarmuż oraz połowę posiekanej natki pietruszki. Całość delikatnie przyprawiamy. Dodajemy kaszę i mieszamy, tak żeby kasza nabrała aromatu oliwy. Kruszymy twaróg, i całość mieszamy do połączenia się składników, smakujemy i ewentualnie czynność przyprawiania czy to solą, czy pieprzem czy też może chilli powtarzamy raz jeszcze.

Wyciągnięte z lodówki ciasto wałkujemy, wykładamy nim tortownicę lub taką specjalną foremkę do tart, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie masę śmietanowo- jajeczną: jajka, śmietanę i resztę posiekanej pietruszki razem delikatnie ubijamy. Wyciągamy ciasto, na które nakładamy farsz. Całość zalewamy masą śmietanowo- jajeczną i wrzucamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Po tym czasie możemy wierzch tarty posypać ulubionym serem, świetnie sprawdza się ser kozi lub klasyczna mozzarella. Tarta z serem potrzebuje jeszcze kolejnych 5-7 minut, tak żeby ser się przyjemnie rozpuścił. Na sam koniec przed podaniem tartę możemy posypać ulubionymi ziołami: pietruszką, bazylią lub rukolą.

Tarta wytrawnie smakuje i na ciepło i na zimno. Może posłużyć jako danie główne (wtedy poleca się ją podać w towarzystwie jakiejś lekkiej sałatki) lub jako przekąska.

Korzystajcie z tego przepisu i kombinujcie swoje własne wariacje na temat tego kaszowo-twarogowego farszu. I bądźcie szczodrzy i ze znajomymi podzielcie się tym przepisem, bo bogactwem, choć po taniości i za bilon, należy się dzielić.

 

ps. pewnie się już zorientowaliście, że mistrzuniem kulinarnej fotografii to ja nie jestem. Zresztą ja tam wolę jeść, niż to jedzenie po chacie z aparatem ścigać. Poglądowe, i jakże amatorskie zdjęcie tarty znajdziecie na moim Instagramie.

0 likes W kuchni utytłani # , , , , , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
  • Anna

    Ciekawe połączenie składników 🙂

  • Bardzo lubię jarmuż, będę musiała wypróbować coś nowego 😀

  • Marta Jadzia

    Rewelacja, zapisuję przepis 🙂 Coś dla mnie, zwłaszcza że jestem na diecie bezglutenowej 🙂

  • Jak się ma „bieda kuchnia” do jarmużu? Ile kosztuje to warzywo? 🙂 Pytam z ciekawości, bardzo dawno go nie kupowałem 🙂

  • Bieda kuchnia? Toż to całe bogactwo wartości odżywczych i smaków! 🙂 Jestem pewna, że smakuje przepysznie, ale przyznam, że stopień skomplikowania sprawia, iż na razie zrezygnuję z wykorzystania tego przepisu w swojej kuchni. Ale zapamiętam go sobie i wrócę do niego w luźniejszych czasach. 🙂

  • Brzmi smacznie, chyba się skuszę 🙂

Szukaj na 5razones
O mnie
To ja Pau Elegancka Wszystko co chcecie o mnie wiedzieć, znajdziecie tu. W każdym poście. Przeczytacie w każdym zdaniu i pomiędzy zdaniami. Rozpoznacie na granicy kropki kończącej jedną myśl, a akapitem rozpoczynającym następną. Zdjęcia, rysunki, szkice to pocztówki z naszej codzienności. Łapcie!

Czerwiec dochodzi, truskawki 🍓🍓🍓 się kończą. Podrzucam Wam przepis na ciasto truskawkowe mojej babci Krysi. To ciasto mojego dzieciństwa:

2,5 szklanki mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

5 żółtek,

3 łyżki cukru pudru

250 zimnego masła

Ciasto zagniatamy i na 30 minut do lodówki. Można też dodawać śmietany. Z białek albo beza na górę ciasta albo do jajecznicy masz jak znalazł. Piekarnik na 180 stopni i możesz najpierw podpiec ok. 20 min i potem nakładasz owoce i 190 stopni 35-40 min albo wszystko razem bez podpiekania, tylko wtedy dłużej trzymasz w piecu.

A o babci mojej poczytajcie TU: 5razones.pl/ciasto-truskawkowe-babci-krysi/
To wpis z przed 2 lat, ale 2 lata temu większości z Was tutaj nie było.

#5razones #truskawki #ciasto #babcia
... See MoreSee Less

View on Facebook

Co roku, w bobowy sezon obiecywałam sobie, że tym razem będzie inaczej. Że tym razem nie zmarnotrawię pory bobiczkowej na pożeranie bobu w wersji saute, bo przecież jest tyle pysznych przepisów na obróbkę bobu.
I nigdy, ale to nigdy mi się to nie udawało.
W tym roku się zawzięłam, tu proszę o 👏👏👏 i o to jest, pyszna sałatka z przepisu ChilliBite
bobik (ach czemu nie dedykowanej mu emotikonki)
🍅
cebula
Oliwa i kumin
Wprawdzie do przygotowania sałatki, gdzie potrzeba ok. 400g bobu potrzebowałam ugotować aż kilogram, ale to już inna historia. 🤣😂😅 A wy znacie jakieś fajne kulinarne patenty na #bób?

#bobik #bobiczek #broadbean #haba #5razones
#pychamicha #sałatkazbobem #pomidor #cebula #kumin #cumin
... See MoreSee Less

View on Facebook

Po dwóch ciążach i porodach, niekończącej się laktacji moje ciało jest lekko wyeksploatowane, ale gotowe. Gotowe na miłość, czułość. Na przytulanie. Na pokazywanie nóg. I odsłanianie ramion oraz brzucha. Na radość i swobodę. Beztroskę szaloną. Nieskrępowanie. 👯👙🌹🙅❤☀👊💪🥂🦄😋🏝
I na plażę też!!!

Dziewczyny z bloga MiskiDwie - blog o dwóch biustach zaprosiły mnie do pokazania się w pełnej gotowości w ramach akcji #cialopozytywne #cialogotowenaplaze zorganizowanej przez wysokieobcasy

Choróbska dzieci zniweczyły ostatnio moje plany na wbicie się w strój kąpielowy (ale obiecuję, że nadrobię). Zatem z pomocą przyszedł Smok, i narysował mnie w PEŁNEJ krasie.

Bo jak ostatnio pod jednym z naszych rysunków skomentowała moja koleżanka (Iza true <3): Najważniejsze to, żeby być pięknym pączkiem. Pełnia akceptacji dla mamy (do czasu) w oczach dziecka to prawdziwy obraz świata. ;) I pełny. Tak, PEŁNY.

Zatem jestem pełna i gotowa!

A wy?

Może same chcecie pokazać się plażowej gotowości...?

#5razones #bodypositive
... See MoreSee Less

View on Facebook

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress