5razones.pl

Luty 4, 2016 at 11:58 pm

Bieda kuchnia: Tarta z kaszy gryczanej i jaglanej, z jarmużem i twarogiem

Bieda kuchnia: Tarta z kaszy gryczanej i jaglanej, z jarmużem i twarogiem

W poszukiwaniach na zdrowe, acz nie rujnujące patenty kulinarne w naszej Bieda Kuchni trafiłam na przepis na zacną tartę z farszem na bazie kaszy gryczanej i twarogu. Kasza gryczana i twaróg, toż to żarcie biedoty! Ale gdy dorzucić jarmużu, czyli podobno ostatnio najbardziej trendy zieleniny, to danie śmiało może ruszyć na eleganckie salony.

Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej: Kipi kasza, Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza, którą coś czuję będę intensywnie i na bogato, choć na biedno (ot taki paradoks gotowania z użyciem kasz) eksploatować. W oryginalnym przepisie zamiast jarmużu panoszą się borowiki podduszone na cebuli, ale z racji tego że małoletniemu Fra nie wolno jeszcze grzybów spożywać, więc postanowiłam do tarty dorzucić jarmuż. Z powodzeniem możecie jarmuż zastąpić szpinakiem. Albo pozostać przy oryginalnej wersji, czyli do farszu dorzucić ok. 200 g grzybów. Myślę, że boczniaki lub pieczarki też wybornie dadzą sobie radę. Moją modyfikacją też jest wymieszanie kaszy gryczanej i jaglanej, tak dla złagodzenia smaku tej pierwszej.

 

Tarta z kaszy gryczanej i jaglanej, z jarmużem i twarogiem

(o średnicy ok. 26-28cm)

Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
sól

Farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej prażonej ugotowanej na sypko
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 garści jarmużu
250 g sera białego półtłustego
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
2-4 łyżki oliwy
1 pęczek natki pietruszki
2 jajka (+1 białko od ciasta)
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
szczypta płatków chilli (bardzo opcjonalnie)

Przesiewamy na blat mąkę, dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, żółtko, które traktujemy szczyptą soli, wodę i całość siekamy nożem. Dynamicznie wyrabiamy ciasto (bo to dobrze kruchemu ciastu robi), zagniatamy i zagniatamy, wyrabiamy z niego kulę, którą owijamy folią i wrzucamy do lodówki na ok. 45 minut.

Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy poszatkowany jarmuż oraz połowę posiekanej natki pietruszki. Całość delikatnie przyprawiamy. Dodajemy kaszę i mieszamy, tak żeby kasza nabrała aromatu oliwy. Kruszymy twaróg, i całość mieszamy do połączenia się składników, smakujemy i ewentualnie czynność przyprawiania czy to solą, czy pieprzem czy też może chilli powtarzamy raz jeszcze.

Wyciągnięte z lodówki ciasto wałkujemy, wykładamy nim tortownicę lub taką specjalną foremkę do tart, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie masę śmietanowo- jajeczną: jajka, śmietanę i resztę posiekanej pietruszki razem delikatnie ubijamy. Wyciągamy ciasto, na które nakładamy farsz. Całość zalewamy masą śmietanowo- jajeczną i wrzucamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Po tym czasie możemy wierzch tarty posypać ulubionym serem, świetnie sprawdza się ser kozi lub klasyczna mozzarella. Tarta z serem potrzebuje jeszcze kolejnych 5-7 minut, tak żeby ser się przyjemnie rozpuścił. Na sam koniec przed podaniem tartę możemy posypać ulubionymi ziołami: pietruszką, bazylią lub rukolą.

Tarta wytrawnie smakuje i na ciepło i na zimno. Może posłużyć jako danie główne (wtedy poleca się ją podać w towarzystwie jakiejś lekkiej sałatki) lub jako przekąska.

Korzystajcie z tego przepisu i kombinujcie swoje własne wariacje na temat tego kaszowo-twarogowego farszu. I bądźcie szczodrzy i ze znajomymi podzielcie się tym przepisem, bo bogactwem, choć po taniości i za bilon, należy się dzielić.

 

ps. pewnie się już zorientowaliście, że mistrzuniem kulinarnej fotografii to ja nie jestem. Zresztą ja tam wolę jeść, niż to jedzenie po chacie z aparatem ścigać. Poglądowe, i jakże amatorskie zdjęcie tarty znajdziecie na moim Instagramie.

0 likes W kuchni utytłani # , , , , , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
  • Anna

    Ciekawe połączenie składników 🙂

  • Bardzo lubię jarmuż, będę musiała wypróbować coś nowego 😀

  • Marta Jadzia

    Rewelacja, zapisuję przepis 🙂 Coś dla mnie, zwłaszcza że jestem na diecie bezglutenowej 🙂

  • Jak się ma „bieda kuchnia” do jarmużu? Ile kosztuje to warzywo? 🙂 Pytam z ciekawości, bardzo dawno go nie kupowałem 🙂

  • Bieda kuchnia? Toż to całe bogactwo wartości odżywczych i smaków! 🙂 Jestem pewna, że smakuje przepysznie, ale przyznam, że stopień skomplikowania sprawia, iż na razie zrezygnuję z wykorzystania tego przepisu w swojej kuchni. Ale zapamiętam go sobie i wrócę do niego w luźniejszych czasach. 🙂

  • Brzmi smacznie, chyba się skuszę 🙂

Szukaj na 5razones
O mnie
To ja Pau Elegancka Wszystko co chcecie o mnie wiedzieć, znajdziecie tu. W każdym poście. Przeczytacie w każdym zdaniu i pomiędzy zdaniami. Rozpoznacie na granicy kropki kończącej jedną myśl, a akapitem rozpoczynającym następną. Zdjęcia, rysunki, szkice to pocztówki z naszej codzienności. Łapcie!

To nasza ostatnia noc wśród ogrodów Siedem Ogrodów
Ależ nam będzie brakować tej zieleni. Kwiatów i ziół na wyciągnięcie reki. Kogutów budzących nas rano na zmianę z dziećmi. Kur i gęsi, królików, i tych zawsze głodnych baranów. Kotów czających się i czule łaszących. Psów pilnujących drogi i ścieżek. Tych zapachów łąk, pól i lasów.

No wszystkiego nam będzie brakować. 🏡🍃🌾🌿🌲🚴‍♀️🐦🐈🐏🐓🐥🐇⚘🌿🌾🌲🐕
... See MoreSee Less

View on Facebook

Zabawa od rana 🌳🌲🌹☘🍀👬👭👫🌲🏡🥀🍀🌾 Siedem Ogrodów

#7ogrodów #childhoodunplugged #kidsjustwannahavefun #wakacjenawsi #wildchildhood #LordFra #TadeuszMajowy #worldoflittles
... See MoreSee Less

View on Facebook

Macie ochotę na mały wieczorny spacer po Siedem Ogrodów?
🌲🌳🍀🌿🍃🥀🌹🌷🌲🌳☘🍀

Więcej oczywiście na #Instastories na naszym profilu na IG: www.instagram.com/5razones_by_pau_elegancka/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress