Grudzień 15, 2015 at 10:33 pm

Budyń domowy cioci Swołoczy

Budyń domowy cioci Swołoczy

Od kilku dni siedzimy zbunkrowani w domu. Odpieramy atak śpikom i kaszlom. Fra urządza mi przemowy w obronie swojego dostępu do czekolady i innej słodyczy. Dogadzamy sobie na całego. W jesieni czy tam zimie, i do tego w chorobie trzeba po stokroć być dla siebie łaskawym, przymykać oko na różnego rodzaju nakazy i zakazy, łasuchować na śniadanie pierwsze i drugie, smakować słodką przystawkę tuż przed obiadem i po obiedzie też, a przede wszystkim oddawać się rozpuście z okazji podwieczorku. A po tym wszystkim przyjemnie smyrać się po brzuchach.

Szukając inspiracji na alternatywne biesiady na słodko zadzwoniłam do mojej przyjaciółki (liczyłyśmy ostatnio, ile to już lat mamy na wspólnym koncie, i wyszło, że już, aż! Dwadzieścia trzy!), specjalistki od domowych słodkości i błogostanu. Swołocz, tak ją zwykłam również na słodko nazywać, poleciła mi zanotować poniższy przepis na budyń własnej roboty. Od tej przyjemności dzieli Was jakieś 5 minut, to mniej niż pokazują gotowce na swoich torebkach. A dodatkowo macie pewność, że ten podwieczorek jest wolny od konserwantów, podejrzanych słodzideł czy innych ulepszaczy smaku.

Przepis na domowy budyń cioci Swołoczy:

dla 3 osób (chyba, że ojciec nie zdąży wrócić z roboty do domu na czas podwieczorku, to tylko dla dwóch)

500 ml mleka (może być także roślinne)
2 łyżki mąki pszennej*
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół laski wanilii
2 łyżki cukru trzcinowego
1 żółtko

Połowę mleka wlewamy do rondelka, dorzucamy ziarenka wanilii i podgrzewamy na wolnym ogniu. Mąkę, żółtko, cukier ucieramy w pozostałej części mleka. Jak mleko się zagotuje, to wlewamy resztę i podgrzewamy, jak wszystko zgęstnieje i wspaniale się zabudyni, to możemy zaczynać biesiadę.

*dla bezglutenowców: mąkę pszenną można z powodzeniem zastąpić mąką kukurydzianą, kasztanową bądź ryżową 🙂

Popróbowaliśmy przez ten tydzień różne warianty smakowe:
czekoladowe: do gotującego się mleka wystarczy dorzucić połowę tabliczki gorzkiej bądź mlecznej,
cynamonowe – nic prostszego, bo wystarcza szczypta cynamonu,
cytrynowe – tu trza troszkę potrzeć, a właściwie natrzeć skórki z cytryny,
kokosowe – budyń możecie ugotować na mleku kokosowym lub do ugotowanego już budyniu dodać łyżkę oleju kokosowego.

Próbujecie? Próbujcie i celebrujcie podwieczorki.

0 likes W kuchni utytłani # , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
Szukaj na 5razones
O mnie
To ja Pau Elegancka Wszystko co chcecie o mnie wiedzieć, znajdziecie tu. W każdym poście. Przeczytacie w każdym zdaniu i pomiędzy zdaniami. Rozpoznacie na granicy kropki kończącej jedną myśl, a akapitem rozpoczynającym następną. Zdjęcia, rysunki, szkice to pocztówki z naszej codzienności. Łapcie!

Czerwiec dochodzi, truskawki 🍓🍓🍓 się kończą. Podrzucam Wam przepis na ciasto truskawkowe mojej babci Krysi. To ciasto mojego dzieciństwa:

2,5 szklanki mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

5 żółtek,

3 łyżki cukru pudru

250 zimnego masła

Ciasto zagniatamy i na 30 minut do lodówki. Można też dodawać śmietany. Z białek albo beza na górę ciasta albo do jajecznicy masz jak znalazł. Piekarnik na 180 stopni i możesz najpierw podpiec ok. 20 min i potem nakładasz owoce i 190 stopni 35-40 min albo wszystko razem bez podpiekania, tylko wtedy dłużej trzymasz w piecu.

A o babci mojej poczytajcie TU: 5razones.pl/ciasto-truskawkowe-babci-krysi/
To wpis z przed 2 lat, ale 2 lata temu większości z Was tutaj nie było.

#5razones #truskawki #ciasto #babcia
... See MoreSee Less

View on Facebook

Co roku, w bobowy sezon obiecywałam sobie, że tym razem będzie inaczej. Że tym razem nie zmarnotrawię pory bobiczkowej na pożeranie bobu w wersji saute, bo przecież jest tyle pysznych przepisów na obróbkę bobu.
I nigdy, ale to nigdy mi się to nie udawało.
W tym roku się zawzięłam, tu proszę o 👏👏👏 i o to jest, pyszna sałatka z przepisu ChilliBite
bobik (ach czemu nie dedykowanej mu emotikonki)
🍅
cebula
Oliwa i kumin
Wprawdzie do przygotowania sałatki, gdzie potrzeba ok. 400g bobu potrzebowałam ugotować aż kilogram, ale to już inna historia. 🤣😂😅 A wy znacie jakieś fajne kulinarne patenty na #bób?

#bobik #bobiczek #broadbean #haba #5razones
#pychamicha #sałatkazbobem #pomidor #cebula #kumin #cumin
... See MoreSee Less

View on Facebook

Po dwóch ciążach i porodach, niekończącej się laktacji moje ciało jest lekko wyeksploatowane, ale gotowe. Gotowe na miłość, czułość. Na przytulanie. Na pokazywanie nóg. I odsłanianie ramion oraz brzucha. Na radość i swobodę. Beztroskę szaloną. Nieskrępowanie. 👯👙🌹🙅❤☀👊💪🥂🦄😋🏝
I na plażę też!!!

Dziewczyny z bloga MiskiDwie - blog o dwóch biustach zaprosiły mnie do pokazania się w pełnej gotowości w ramach akcji #cialopozytywne #cialogotowenaplaze zorganizowanej przez wysokieobcasy

Choróbska dzieci zniweczyły ostatnio moje plany na wbicie się w strój kąpielowy (ale obiecuję, że nadrobię). Zatem z pomocą przyszedł Smok, i narysował mnie w PEŁNEJ krasie.

Bo jak ostatnio pod jednym z naszych rysunków skomentowała moja koleżanka (Iza true <3): Najważniejsze to, żeby być pięknym pączkiem. Pełnia akceptacji dla mamy (do czasu) w oczach dziecka to prawdziwy obraz świata. ;) I pełny. Tak, PEŁNY.

Zatem jestem pełna i gotowa!

A wy?

Może same chcecie pokazać się plażowej gotowości...?

#5razones #bodypositive
... See MoreSee Less

View on Facebook

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress