Luty 20, 2017 at 11:43 pm

Pizza dla wszystkich

Pizza dla wszystkich

Gdy Tadkowi stuknęło 6 miesięcy, a chwilę potem samodzielnie usiadł wpadłam w lekki popłoch, że znowu się zacznie. To gotowanie warzyw na parze, którymi dzidziuś będzie rzucał po pokojach, a ja, matka, będę to potem zbierać z podłogi, i zjadać (no szkoda wyrzucać ekologiczną marchewkę i pietruszkę), i udawać przed sobą, że to taka super fit warzywna dieta dla mnie.

Przyznam szczerze, że zdążyłam zapomnieć, jak to jest gotować mając kilkumiesięcznego dzidziusia na liście domowników do wykarmienia. Zapomniałam o najważniejszym, że mając zarówno debiutującego w nowych smakach malucha, trzylatka, którego potrzeby żywieniowe są już mocno sprecyzowane, oraz nas rodziców, wcale nie trzeba gotować na 3 gary i 4 palniki. Że można przygotować jedno danie, które pogodzi 4 brzuchy.
Przy opracowywaniu domowego menu i gotowaniu posiłku uwzględniającego dzidziusia wystarczy pamiętać tylko o kilku zasadach:
– nie solimy (posolić można sobie później na talerzu)
– unikamy ostrych przypraw (doprawić i doostrzyć danie można później)
– bez grzybów
– nie smażymy
– potrawy do rączki albo do kubeczka
PIZZA! To ulubione danie Franciszka. Przy wyrabianiu ciasta dzielnie pomaga osobiście mój najmilejszy chłopczyk. Przynajmniej raz w tygodniu robimy ją wspólnie, eksperymentując z dodatkami.

Przetestowaliśmy kilka rodzajów ciast, i to wg receptury Jamiego Oliviera smakuje nam najbardziej. Wychodzi cienkie i elastyczne, takie prawdziwie włoskie (na tyle, na ile można wyczarować włoska pizzę w domowym piekarniku).

 

Przepis na ciasto na pizzę Jamiego Oliviera

400g mąki pszennej
100g semoliny
7g opakowanie suchych drożdży
330 ml ciepłej, przegotowanej wody
łyżeczka cukru
szczypta soli

Drożdże i cukier mieszamy w wodzie i odstawiamy na ok. 10 minut. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy szczyptę soli. W mące robimy wgłębienie i wlewamy powoli wodę powoli wyrabiając ciasto. Wyrabiamy przez około 10 minut rozciągając ciasto między rękami. Kulę drożdżowego ciasta oprószonego mąką wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy, żeby odpoczęło na 15 minut. Aby pizza udała się idealnie, najlepiej rozwałkować spody na około 15-30 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Z tego przepisu wyjdą wam dwie duże pizze. Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm, rozkładamy na nich swoje ulubione dodatki i do piekarnika rozgrzanego na maksa na ok. 7-10 minut.

(Jamie Olivier, Włoska wyprawa Jamiego)

 

Dodatki nasze:

STREFA DZIDZIUSIA
domowy sos pomidorowo-szpinakowy (dusimy na oliwie cebulkę, czosnek, szpinak, pomidory)

STREFA STARSZAKA
domowy sos pomidorowo-szpinakowy
mozzarella
a po upieczeniu ulubiony keczup Franka

STREFA RODZICÓW
domowy sos pomidorowo-szpinakowy
mozzarella
szynka
pieczarki
oliwki

 

To jak? Pizza dla wszystkich!

0 likes W kuchni utytłani # , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
  • Podpowiedź: kamień do pizzy z cegły szamotowej znacząco poprawia jakość gotowego wypieku! 🙂 Ono wcina naszą margheritę… Sos pomidorowy to jeden z hitów 🙂

    • No właśnie od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu. A gdzie kupowałaś swój kamień? u mnie to na start to muszę wymienić piekarnik, bo ma 10 lat i już nie domaga, nie dopieka.

  • Bardzo ciekawa propozycja 🙂

  • U nas byłyby obecnie dwie strefy, chociaż w planach mamy drugiego dzidziusia i wtedy będą już trzy. 🙂 Robiłam kiedyś podobną pizzę intuicyjnie, rezerwując jej łagodniejszą część dla córy. Ale w najbliższym czasie skorzystam konkretnie z Twojego przepisu – już teraz ze smakiem zacieram ręce. 🙂

  • Pizza zawsze 😍 ja ostatnio zajadam się pizzą z marynowanymi burakami 😍 niebo w gębie…
    do kamienia się przymierzałam, ale jak koleżanka mi powiedziała, że przed pieczeniem trzeba go nagrzać w piekarniku przez ok. 3-4 godziny… tylko po to żeby upiec jedną pizzę… NIE! Moje wewnętrzne eko-ja się zbuntowało! nie będę grzać piekarnika kilka godzin żeby zjeść jedna pizzę… 😉

  • Jezu, uwielbiam domową pizzę… Na częsci dla rodziców brakuje mi jeszcze pieprzowej salami – wtedy byłoby idealnie!

  • Pingback: Kalafiorowa - 5razones.pl()

Szukaj na 5razones
O mnie
To ja Pau Elegancka Wszystko co chcecie o mnie wiedzieć, znajdziecie tu. W każdym poście. Przeczytacie w każdym zdaniu i pomiędzy zdaniami. Rozpoznacie na granicy kropki kończącej jedną myśl, a akapitem rozpoczynającym następną. Zdjęcia, rysunki, szkice to pocztówki z naszej codzienności. Łapcie!

Inauguruje uroczyście akcję dietetyczną o nazwie: #JednaPorcjaBobuDziennie

No dobra u mnie to nawet dwie porcje, bo jestem uzależniona, ale jedna to niech będzie, że takie danie z wykorzystaniem tego bobowego potencjału.

Dziś pasta/sałatka, w której znalazł się:
#bób
#suszonepomidory 🍅
#pestkidyni
#cebula
#czosnek
#mięta 🌿

Można podawać na grzankach lub pożerać jako sałatkę.
@vegmamka dzięki za ten przepis, jest pycha. Co i jak zrobić patrzcie pierwszy komentarz pod postem.

#bobik #bobiczek #broadbean #fava #haba #bobowadieta #salatkazbobem #pastazbobu #pychamicha #eatwhatyoulove #eathealthy #eatgreen #foodie #5razones
... See MoreSee Less

View on Facebook

Jak wygląda dniówka z ząbkującym dzidziusiem?

W sumie bardzo podobnie, jak i w stanie zębowego spoczynku, tylko teraz dzidziuś jest paprochem rozpaczy i kłębuchem żałości (normalnie to jest tylko paproszkiem i kłębuszkiem), a częstotliwość mantrowania MammmamamamamaaaAAA drastycznie wzrosła (czytaj: nawoływania matki w ogóle nie ustają).

Zatem puszczam sobie ten hit: www.youtube.com/watch?v=tgbNymZ7vqY

bo wtedy Tadeuszkowe zawodzenia i przywoływania matki brzmią jak muppetowy chór. :)

#muszętoprzetrwać #5razones
... See MoreSee Less

View on Facebook

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress