Styczeń 7, 2013 at 7:17 pm

W kuchni utytłani

Na tenże początek naszych kuchennych przygód, chciałam wyjaśnić to moje, nasze w kuchnię wkręcenie się albo przez kuchnię utytłanie. Kuchnia – jak sięgam pamięcią – od zawsze kojarzyła mi się, i tak teraz w trakcie pisania wizualizuje mi się – jako miejsce rozgardiaszowych kulinarnych poczynań. Gdzie w oparach z piekarnika, w opruszeniu mąkowym, cukrowym, w aromatach ziół, przy stosie różnych mis, miseczek, garów, rondelków, wałków, chochel, ubijaczek, stolnic utytłanych i usmarowanych masłem, śmietaną, olejem kreuje się dania, potrawy, obiady, śniadania, podwieczorki. Kreuje się na tzw. oko. Bez wymyślnych przepisów. Gotuje się prosto. Tu się coś doda, posmakuje, tam coś się praśnie i trzaśnie, zamiesza. Tu zaś się coś pouwija w ukropie. Pomiesza, pomieli, przedzieli. Tu się wsadzi palec, i z mlaskiem rozmruczanym obliże. Tam wsadzi nos, i poniucha.

Tak gotowała moja babcia Janina. Całą sobą, żeby nie powiedzieć całą kuchnią. Tak przy niej uczyłam gotować się ja. Nie umiem inaczej. Kuchnia to poligon, tu może, a nawet musi polać się krew. Tu trza się solidnie uciorać. Ubabrać.

Z babcią pichciłam na całego w ferie i wakacje. Ja i moje dość liczne kuzynostwo. Wakacyjny czas spędzaliśmy u niej, niczym na jakiejś kolonii, i w kuchni były niemal rozpisane dyżury. Z babcią lepiliśmy pierogi z jagodami, gotowaliśmy pomidorową, piekliśmy ciasta drożdżowe i kruche z truskawkami, smażyliśmy stosy naleśników.

Babcia nie przekazała nam żadnego konkretnego przepisu. Żadnej tajemnej rodzinnej mikstury, podawanej dalej z pokolenia na pokolenie. Nauczyła nas paru kulinarnych trików, czy też zasad, które powodują, że najprostszych przepisów nie da się zbabrać, i które ja ( nie wiem jak moje kuzynostwo) stosuję po dziś dzień przy kucharzeniu. I tak np. wiem, że przy gotowaniu kalafiora należy go posłodzić, wtedy nie będzie gorzki; przy wyrabianiu kruchego ciasta, żółtko dodawane do mąki należy odrobinę posolić, wtedy całe ciasto będzie ładnie żółciutkie; żeby poznaćkiedy kruche  ciasto jest gotowe, należy przekroić je na pół, jeśli w cieście widoczne są pęcherzyki powietrza, to znak że można wrzucać je w brytfannę i piec; odrobinę soli należy też dodać do białek zanim zacznie się je ubijać na puszystą masę i tak dalej, i tak dalej.

Z tymi wskazówkami od babci całkiem sprawnie wyczyniam sobie w kuchni. Akompaniuje mi mój Smok. Często improwizujemy. Przepisy służą nam jako inspiracja. Z naszych podróży przywozimy lokalne książki kucharskiej oraz wspomnienia dań, które później próbujemy odtworzyć w naszej kuchni, zawsze dodając coś od siebie. Gotowanie to przygoda. W niej nie może być sterylnie. W niej trzeba się utytłać.

0 likes U Eleganckich , W kuchni utytłani # , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
  • Pau! Strasznie się cieszę,że dołączyłaś do blogersów! Wpisy przeciekawe – zwłaszcza te o tańcu pochłonęłam, bo nic o flamenco nie wiem ( teraz już troszkę wiem :)) A na podwieczorek- zwłaszcza taki pysznościowy wpraszamy się bezczelnie w najbliższym tzw. wolnym wspólnym czasie ( do ustalenia) :)))

    • pau

      pomysł na bloga, chodził za mną już od dawna, i przy nie małym dopingu ze strony Smoka, w końcu się zrealizował i „popisał”

Szukaj na 5razones
O mnie
To ja Pau Elegancka Wszystko co chcecie o mnie wiedzieć, znajdziecie tu. W każdym poście. Przeczytacie w każdym zdaniu i pomiędzy zdaniami. Rozpoznacie na granicy kropki kończącej jedną myśl, a akapitem rozpoczynającym następną. Zdjęcia, rysunki, szkice to pocztówki z naszej codzienności. Łapcie!

Czerwiec dochodzi, truskawki 🍓🍓🍓 się kończą. Podrzucam Wam przepis na ciasto truskawkowe mojej babci Krysi. To ciasto mojego dzieciństwa:

2,5 szklanki mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

5 żółtek,

3 łyżki cukru pudru

250 zimnego masła

Ciasto zagniatamy i na 30 minut do lodówki. Można też dodawać śmietany. Z białek albo beza na górę ciasta albo do jajecznicy masz jak znalazł. Piekarnik na 180 stopni i możesz najpierw podpiec ok. 20 min i potem nakładasz owoce i 190 stopni 35-40 min albo wszystko razem bez podpiekania, tylko wtedy dłużej trzymasz w piecu.

A o babci mojej poczytajcie TU: 5razones.pl/ciasto-truskawkowe-babci-krysi/
To wpis z przed 2 lat, ale 2 lata temu większości z Was tutaj nie było.

#5razones #truskawki #ciasto #babcia
... See MoreSee Less

View on Facebook

Co roku, w bobowy sezon obiecywałam sobie, że tym razem będzie inaczej. Że tym razem nie zmarnotrawię pory bobiczkowej na pożeranie bobu w wersji saute, bo przecież jest tyle pysznych przepisów na obróbkę bobu.
I nigdy, ale to nigdy mi się to nie udawało.
W tym roku się zawzięłam, tu proszę o 👏👏👏 i o to jest, pyszna sałatka z przepisu ChilliBite
bobik (ach czemu nie dedykowanej mu emotikonki)
🍅
cebula
Oliwa i kumin
Wprawdzie do przygotowania sałatki, gdzie potrzeba ok. 400g bobu potrzebowałam ugotować aż kilogram, ale to już inna historia. 🤣😂😅 A wy znacie jakieś fajne kulinarne patenty na #bób?

#bobik #bobiczek #broadbean #haba #5razones
#pychamicha #sałatkazbobem #pomidor #cebula #kumin #cumin
... See MoreSee Less

View on Facebook

Po dwóch ciążach i porodach, niekończącej się laktacji moje ciało jest lekko wyeksploatowane, ale gotowe. Gotowe na miłość, czułość. Na przytulanie. Na pokazywanie nóg. I odsłanianie ramion oraz brzucha. Na radość i swobodę. Beztroskę szaloną. Nieskrępowanie. 👯👙🌹🙅❤☀👊💪🥂🦄😋🏝
I na plażę też!!!

Dziewczyny z bloga MiskiDwie - blog o dwóch biustach zaprosiły mnie do pokazania się w pełnej gotowości w ramach akcji #cialopozytywne #cialogotowenaplaze zorganizowanej przez wysokieobcasy

Choróbska dzieci zniweczyły ostatnio moje plany na wbicie się w strój kąpielowy (ale obiecuję, że nadrobię). Zatem z pomocą przyszedł Smok, i narysował mnie w PEŁNEJ krasie.

Bo jak ostatnio pod jednym z naszych rysunków skomentowała moja koleżanka (Iza true <3): Najważniejsze to, żeby być pięknym pączkiem. Pełnia akceptacji dla mamy (do czasu) w oczach dziecka to prawdziwy obraz świata. ;) I pełny. Tak, PEŁNY.

Zatem jestem pełna i gotowa!

A wy?

Może same chcecie pokazać się plażowej gotowości...?

#5razones #bodypositive
... See MoreSee Less

View on Facebook

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress