5razones.pl

Grudzień 15, 2017 at 10:26 am

6 sposobów na dynię (i nie jest to zupa-krem)

6 sposobów na dynię (i nie jest to zupa-krem)

Niedawno trafił nam się zacny, bo ok. pięciokilogramowy okaz dyni, który poćwiartowaliśmy, wybebeszyliśmy pestki, i upiekliśmy w piekarniku.

A potem dopiero zorientowaliśmy się, że mimo tego iż jesteśmy ogromnymi entuzjastami dyni, to nie wiemy, co począć z taką ilością pulpy dyniowej, bo najbardziej pospolita zupa-krem, już nam się przejadła.

Na szczęście taka poczciwa dynia, to wszechstronne w kombinacjach kulinarnych warzywo i można ją eksploatować na wiele sposobów. No przynajmniej na sześć.

Uwaga! Będziemy odmieniać dynię przez przypadki i podawać na śniadanie, obiad, podwieczorek, a także kolację.

 

Puchate i słoneczne gofry dyniowe

250g puree z dyni
1 banan lub kilka suszonych daktyli
6 łyżek mąki (u nas bezglutenowy mix: 2 łyżki kukurydzianej, 2łyżki ziemniaczanej i 2 łyżki ryżowej)
1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego (albo zwykłego masła lub oleju kokosowego)
2 jajka
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki kurkumy (w sezonie jesienno-zimowym praktycznie wszystko przyprawiam kurkumą)

Puree z dyni (czyli zblendowana pulpa z dyni) blendujemy z bananem (lub daktylami). Dynia sama w sobie jest naturalnie, delikatnie słodka. Dodatek banana lub daktyli w równie naturalny sposób ją osłodzi, zatem nie ma potrzeby używać cukru, zwłaszcza jeśli planujemy gofry pożreć z jakimś dżemem czy inną konfiturą. Dodajemy mąkę, przyprawy, masło i jajka. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Wypiekamy w rozgrzanej gofrownicy ok. 5-6 minut. Gofry wychodzą cudownie puchate, mięciutkie, rozpływające się ustach.
My mamy gofrownicę w kształcie rozetki, i z tej ilości ciasta wychodzą 3 takie gofry.Jeśli nie macie gofrownicy, to z tego ciasta można na odrobinie tłuszczu upiec wyśmienite dyniowe placuszki.

 

Rozgrzewająca jaglanka

Jaglanka to podstawa mojego śniadania. Najczęściej jem ją z dodatkiem prażonego jabłka, gruszki, banana, a latem z sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, borówkami.

Ale w tym sezonie jesienno-zimowym odkryłam nowe, jeszcze bardziej rozgrzewające oblicze jaglanki. Wystarczy do gotującej się kaszy jaglanej dodać: 3 łyżki puree dyniowego, zetrzeć jedno jabłko, dorzucić garść żurawiny lub rodzynek, przyprawić szczyptą cynamonu, imbiru i kurkumy. I pysznie gotowe!

A żeby już było jesiennie po całości, to do miseczki tak przygotowanej kaszy, można dodać łyżeczkę lub łyżkę (u mnie zawsze jest to łyżka) masła orzechowego. I w ten sposób skomponujecie sobie prawdziwe śniadaniowe super bawl.

Owocowo-dyniowy koktajl

Pomysł na koktajl podsunęła mi Zuzanna z Pracowni Smoków. Czasami siebie podglądamy na Instagramie, i pewnego dnia, co ja patrzę?: Zuza ma wielki słój pomarańczowego dobra. Jak się później okazało był to multi-owocowy koktajl z dynią w roli głównej.

Kombinacji na taki koktajl jest sporo, w zależności od tego jakie owoce i warzywa macie w domu. Ja skomponowałam sobie taki:

3-4 takie kopiaste „łyżki” upieczonej dyni
sok z 2 pomarańczy
1 jabłko
1 banan
szczypta kurkumy, cynamonu, kardamonu

Wszystko blendujemy i w zależności od potrzeb oraz gęstości koktajlu dolewamy pół lub szklankę wody albo ulubionego mleka roślinnego.

A potem pijemy! Do dna!

 

Pęczotto na dyni

Kiedyś szukałam pomysłu na obiad, takiego lekkiego, na bazie kaszy, z wykorzystaniem sezonowych warzyw, jak właśnie dynia, burak. I tu z pyszną inspiracją objawiła mi się Ola Obołończyk z bloga Olala Cooking, której poczynania kulinarne śledzę na IG. Jej pęczotto na soku jabłkowym z dynią, burakiem, jabłkiem i serem feta, to po prostu obłęd. Proste w wykonaniu, ale jakże skomponowane smakowo. Pęczotto może służyć jako dodatek do mięsa lub ryby, albo jako pełnoprawny obiad, a także kolacja.

 

 

 

Domowa pizza z jesiennym sosem

Pizza jest u nas grana przynajmniej raz w tygodniu (przepis na najlepsze ciasto znajdziecie TUTAJ). To już nasza rodzinna tradycja, której osobiście pilnuje Franiu, bo uwielbia zagniatać ciasto, a później rozkładać dodatki na pizzy. Ja za to pilnuję, żeby domowy sos do pizzy był zawsze należycie i bardzo warzywnie uzdatniany. Pomysł na sos do pizzy na bazie dyni pojawił się przypadkiem. Po prostu ugotowaliśmy gar zupy krem, której nie byliśmy wstanie przejeść, a żal było wyrzucić. I tak po odpowiednim doprawieniu zupa-krem stała się sosem.

A jak przygotować taki sos od początku (jeśli akurat nie trzeba utylizować zupy)?

W rondelku rozgrzewamy oliwę/olej (ok. 2-3 łyżki), na tym szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy 4 łyżki upieczonej dyni, 200ml pasaty pomidorowej. Przyprawiamy solą, pieprzem…. i kurkumą, imbirem, dorzucamy małą garść listków świeżej bazylii. Całość zagotowujemy, zostawiamy na chwilę do wystygnięcia, po czym blendujemy. I chlup na pizzę!

 

 

Kopytka dyniowe

Te kluseczki kiedyś uratowały mi obiady, kiedy Franiu miał swój pierwszy kryzys żywieniowy, i gardził wszelkimi propozycjami, jakie domowa kuchnia wydawała. Polecam, bo robi się je prędko, a są miłą, i jakże kolorową odmianą, do zwykłych kopytek. Przepis znajdziecie TUTAJ.

Kluchy i naleśniczki na kryzys

 

 

 

0 likes W kuchni utytłani # , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
Szukaj na 5razones
O mnie
To ja Pau Elegancka Wszystko co chcecie o mnie wiedzieć, znajdziecie tu. W każdym poście. Przeczytacie w każdym zdaniu i pomiędzy zdaniami. Rozpoznacie na granicy kropki kończącej jedną myśl, a akapitem rozpoczynającym następną. Zdjęcia, rysunki, szkice to pocztówki z naszej codzienności. Łapcie!

Te rzezimieszki #TadeuszMajowy i #Stasinek znają się jeszcze z czasów brzucha i od maleńkiego towarzysza sobie, a ostatnio najczęściej w psotach. Fajnie tak na nich razem patrzyć, na ich wspólne zabawy, często jeszcze obok siebie, ale za każdym razem co raz bliżej. 💖👬💝

Czy Wasze dzieci też mają takich kolegów/koleżanki?
... See MoreSee Less

View on Facebook

On lubi gryźć. To jest jego obrona i super moc!
.
.
.
.
.
.
.
.
Lubisz gryźć Tadeusz, prawda?

Nie ma to jak przedstawić brata w samych superlatywach kolegom z przedszkola.

💝👬💓
... See MoreSee Less

View on Facebook

Rano, wieczór, we dnie, w nocy.
Świątek, piątek czy niedziela.

💝💖💓

#breastfeedingarea
... See MoreSee Less

View on Facebook