W kuchni utytłani

Akcja drugie śniadanie: kokosowe gofry Lorda Fra

9 listopada 2016

Odkąd w naszym domu na dobre rozgościła się gofrownica, to gofr gofra pogania. Powiecie: ależ monotonia! Ileż tak gofry można pożerać?

Ano w naszym wypadku całkiem dużo i całkiem często. Bo świat gofrowych inspiracji i przyjemności jest naprawdę szeroki. Przyznaję się otwarcie, że gofrownica i kilka przepisów na gofrowe wariacje ratują mi życie przy Lordzie Fra, którego niezbadane są zachcianki i potrzeby żywieniowe.

Mam już opanowanych i przetestowanych, nie tylko na Franisławie, kilka przepisów na słodkie, a także wytrawne wersje goferków.
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na gofry kokosowe. Idealne na podwieczorek, pierwsze i drugie śniadanko.

Gofry kokosowe Lorda Fra

200 ml mleka kokosowego 1 jajko
po 3 łyżki mąki: kukurydzianej, ziemniaczanej, ryżowej
łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ulubionego słodzidła

Mleko kokosowe delikatnie podgrzewamy wraz z ulubionym słodzidłem. Dodajemy jajko i mieszamy. Wsypujemy mąkę i sodę, i cały czas mieszamy, najlepiej rózgą lub też mikserem. Tak ukręcone ciasto na gofry powinno trochę bardziej gęste niż ciasto na naleśniki. Wlewamy ciasto na porządnie rozgrzaną gofrownicę i pieczemy przez ok. 5 minut.

A potem pożeramy z ulubionymi dodatkami. U nas na gofrach najczęściej smakowicie panoszą się: masło orzechowe i mocno owocowe konfitury.

Z tego przepisu powinny wam wyjść ok. 4 gofry. Ja zawsze robię więcej ciasta, i np. chowam sobie do lodówki, i tak mam gotowe na rano, jak w pośpiechu trzeba Franiowi spakować śniadaniówkę do przedszkola.

 

Jeśli powyższy przepis wybornie Ci posmakował, to podziel się nim ze swoimi znajomymi, i podaj dalej 🙂

 

Możesz polubić też