5razones.pl

Luty 4, 2016 at 11:58 pm

Bieda kuchnia: Tarta z kaszy gryczanej i jaglanej, z jarmużem i twarogiem

Bieda kuchnia: Tarta z kaszy gryczanej i jaglanej, z jarmużem i twarogiem

W poszukiwaniach na zdrowe, acz nie rujnujące patenty kulinarne w naszej Bieda Kuchni trafiłam na przepis na zacną tartę z farszem na bazie kaszy gryczanej i twarogu. Kasza gryczana i twaróg, toż to żarcie biedoty! Ale gdy dorzucić jarmużu, czyli podobno ostatnio najbardziej trendy zieleniny, to danie śmiało może ruszyć na eleganckie salony.

Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej: Kipi kasza, Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza, którą coś czuję będę intensywnie i na bogato, choć na biedno (ot taki paradoks gotowania z użyciem kasz) eksploatować. W oryginalnym przepisie zamiast jarmużu panoszą się borowiki podduszone na cebuli, ale z racji tego że małoletniemu Fra nie wolno jeszcze grzybów spożywać, więc postanowiłam do tarty dorzucić jarmuż. Z powodzeniem możecie jarmuż zastąpić szpinakiem. Albo pozostać przy oryginalnej wersji, czyli do farszu dorzucić ok. 200 g grzybów. Myślę, że boczniaki lub pieczarki też wybornie dadzą sobie radę. Moją modyfikacją też jest wymieszanie kaszy gryczanej i jaglanej, tak dla złagodzenia smaku tej pierwszej.

 

Tarta z kaszy gryczanej i jaglanej, z jarmużem i twarogiem

(o średnicy ok. 26-28cm)

Ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
sól

Farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej prażonej ugotowanej na sypko
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 garści jarmużu
250 g sera białego półtłustego
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
2-4 łyżki oliwy
1 pęczek natki pietruszki
2 jajka (+1 białko od ciasta)
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
szczypta płatków chilli (bardzo opcjonalnie)

Przesiewamy na blat mąkę, dodajemy zimne pokrojone w kostkę masło, żółtko, które traktujemy szczyptą soli, wodę i całość siekamy nożem. Dynamicznie wyrabiamy ciasto (bo to dobrze kruchemu ciastu robi), zagniatamy i zagniatamy, wyrabiamy z niego kulę, którą owijamy folią i wrzucamy do lodówki na ok. 45 minut.

Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy poszatkowany jarmuż oraz połowę posiekanej natki pietruszki. Całość delikatnie przyprawiamy. Dodajemy kaszę i mieszamy, tak żeby kasza nabrała aromatu oliwy. Kruszymy twaróg, i całość mieszamy do połączenia się składników, smakujemy i ewentualnie czynność przyprawiania czy to solą, czy pieprzem czy też może chilli powtarzamy raz jeszcze.

Wyciągnięte z lodówki ciasto wałkujemy, wykładamy nim tortownicę lub taką specjalną foremkę do tart, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie masę śmietanowo- jajeczną: jajka, śmietanę i resztę posiekanej pietruszki razem delikatnie ubijamy. Wyciągamy ciasto, na które nakładamy farsz. Całość zalewamy masą śmietanowo- jajeczną i wrzucamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Po tym czasie możemy wierzch tarty posypać ulubionym serem, świetnie sprawdza się ser kozi lub klasyczna mozzarella. Tarta z serem potrzebuje jeszcze kolejnych 5-7 minut, tak żeby ser się przyjemnie rozpuścił. Na sam koniec przed podaniem tartę możemy posypać ulubionymi ziołami: pietruszką, bazylią lub rukolą.

Tarta wytrawnie smakuje i na ciepło i na zimno. Może posłużyć jako danie główne (wtedy poleca się ją podać w towarzystwie jakiejś lekkiej sałatki) lub jako przekąska.

Korzystajcie z tego przepisu i kombinujcie swoje własne wariacje na temat tego kaszowo-twarogowego farszu. I bądźcie szczodrzy i ze znajomymi podzielcie się tym przepisem, bo bogactwem, choć po taniości i za bilon, należy się dzielić.

 

ps. pewnie się już zorientowaliście, że mistrzuniem kulinarnej fotografii to ja nie jestem. Zresztą ja tam wolę jeść, niż to jedzenie po chacie z aparatem ścigać. Poglądowe, i jakże amatorskie zdjęcie tarty znajdziecie na moim Instagramie.

0 likes W kuchni utytłani # , , , , , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
Szukaj na 5razones
O mnie
To ja Pau Elegancka Wszystko co chcecie o mnie wiedzieć, znajdziecie tu. W każdym poście. Przeczytacie w każdym zdaniu i pomiędzy zdaniami. Rozpoznacie na granicy kropki kończącej jedną myśl, a akapitem rozpoczynającym następną. Zdjęcia, rysunki, szkice to pocztówki z naszej codzienności. Łapcie!

Te rzezimieszki #TadeuszMajowy i #Stasinek znają się jeszcze z czasów brzucha i od maleńkiego towarzysza sobie, a ostatnio najczęściej w psotach. Fajnie tak na nich razem patrzyć, na ich wspólne zabawy, często jeszcze obok siebie, ale za każdym razem co raz bliżej. 💖👬💝

Czy Wasze dzieci też mają takich kolegów/koleżanki?
... See MoreSee Less

View on Facebook

On lubi gryźć. To jest jego obrona i super moc!
.
.
.
.
.
.
.
.
Lubisz gryźć Tadeusz, prawda?

Nie ma to jak przedstawić brata w samych superlatywach kolegom z przedszkola.

💝👬💓
... See MoreSee Less

View on Facebook

Rano, wieczór, we dnie, w nocy.
Świątek, piątek czy niedziela.

💝💖💓

#breastfeedingarea
... See MoreSee Less

View on Facebook