5razones.pl

Czerwiec 6, 2018 at 10:09 am

#bóbporn czyli bób na pyszne cztery sposoby

#bóbporn czyli bób na pyszne cztery sposoby

Uwielbiam tę porę roku za obfitość owocowego i warzywnego dobra. Szparagi, truskawki, rzodkiewka, ogórek, kalafior, fasolka szparagowa, młode ziemniaczki… Ale najbardziej wyczekuję i wypatruję… bobu! Zaraz jak tylko się pojawia, i zaczyna być w rozsądnej cenie, nie odpuszczam, ile sezon na bób trwa, to tyle dni jestem na bobowej diecie.

Zaczynam pełnoprawnym obżarstwem bobu w wydaniu saute, czyli ugotowany bobik w lekko osolonej wodzie. A gdy solidnie się napasę, to mogę przystąpić do ceremonii smakowania bobu pod różną postacią.

W zeszłym roku sobie pysznie eksperymentowałam z bobem i różnym dla niego warzywnym towarzystwem. Łaskawie podzielę się moimi ulubionymi przepisami, żebyście i Wy pysznie skorzystali z bobowego sezonu.

 

Bób z jarmużem lub szpinakiem

To połączenie to oczywisty banał, bo zielone naturalnie ciągnie do zielonego. Zatem aż samo się prosi, żeby garść szpinaku lub jarmużu udusić na maśle z 2 ząbkami czosnku, szklanką wcześniej ugotowanego i obranego bobu. Doprawiamy czym lubimy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka. Można pożerać z grzankami lub w towarzystwie jajecznicy na śniadanie. Bób na śniadanie? Dlaczego nie!

 

 

Bób po arabsku

Kocham, uwielbiam, pożeram pasjami. Ful bi zeit, czyli właśnie bób po arabsku. Z szczyptą kuminu, w zalewie oliwy i cytryny, z świeżą pietruszką. No pyszności!

Przepis poznałam dzięki jednej z moich ulubionych blogerek kulinarnych, czyli Chillibite. Jej łakomą opowieść o bobie po arabsku z polską nutą przeczytacie TUTAJ.

Potrzebujecie ok. 400 g ugotowanego bobu, który potem żmudnie trzeba obrać ze skórek. Jeśli wiecie, że macie słabość do podjadania w trakcie obierania, to nie macie wyjścia, musicie ugotować więcej bobu (to o mnie!) Do tego2 duże pomidory (najlepiej malinowe) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, jedna średnia cebula również pokrojona w kostkę, 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), sok z połowy cytryny, pół pęczka świeżej pietruszki drobno posiekanej (u mnie czasami ląduje jeszcze świeża kolendra), ok. 4-5 łyżek oliwy extra virgin, i… 2 łyżeczki kuminu.

Całość mieszamy, wyjadamy z miski, przegryzamy grzankami, palce oblizujemy.

Taki pro tip ode mnie: poza sezonem na świeży bób, tę sałatkę robię z bobem z puszki lub z cieciorką.

 

 

 

Bobomole

Ah to taki kulinarny rebus. Odpowiedź na pytanie, co się wydarzy, gdy do guacamole zamiast avocado dacie bób?
No co się stanie?
Właśnie bobomole!

Entuzjastów guacamole jest wielu. Każdy ma swoje smakowe triki, dodatki, których używa do guacamole. Jak najbardziej lubię klasyczne. Czyli avocado, a w bobomole ok. szklanki ugotowanego i obranego bobu, rozgniecionego widelcem, jedna mała papryczka chilli, sok z połowy limonki, pół pokrojonej w kosteczkę czerwonej cebuli, pół pęczka poszatkowanej świeżej kolendry (pietruszka też może być), 2-3 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku.

Właściwie, to jak szaleć, to szaleć. Zapomnijcie o tych połówkach cebuli czy kolendry. Zróbcie sobie od razu podwójną porcję, bo bobomole znika na prędkości, i pyszności.

 

Bób po katalońsku

Habas a la catalana, czyli bób po katalońsku, to danie które miałam okazję próbować w Barcelonie . W większości restauracji podają je jako przystawkę. Katalończycy do tej potrawy używają kiełbasy butiffara negra, która smakiem i konsystencją przypomina naszą polską, swojską… kaszankę.
I właśnie z kaszanką raz na czas przygotowujemy bobik. Zatem czego nam potrzeba do bobu po polsku? 500g ugotowanego al dente bobu (nie musimy obierać), średnią cebulę pokrojoną w kosteczkę i 2-3 ząbki czosnku, które szklimy na oleju. Dodajemy 2 pętka pokrojonej kaszanki i przesmażamy. Dorzucamy poszatkowana miętę, mieszamy. Można zjadać solo albo w „towarzystwie” pieczonych ziemniaków i mizerii.

 

Habas a la catalana, czyli bób po katalońsku, to danie które miałam okazję próbować w Barcelonie 🇪🇸. W większości restauracji podają je jako przystawkę. Katalończycy do tej potrawy używają kiełbasy butiffara negra, która smakiem i konsystencją przypomina naszą polską, swojską… kaszankę. I właśnie z kaszanką raz na czas przygotowujemy #bobik. 🥘Zatem czego nam potrzeba do Bobu po polsku? 400g ugotowanego al dente bobu Cebulkę Kilka ząbków czosnku 2 pętka kaszanki Świeżą mięta Cebule z czosnkiem szklimy na oleju. Dodajemy pokrojoną kaszankę i przesmażamy. Dorzucamy #bób i poszatkowana miętę. Mieszamy. 🥘 Można zjadać solo albo w "towarzystwie" pieczonych ziemniaków i #mizeria, jak my wczoraj na #obiad. #JednaPorcjaBobuDziennie #bobiczek #fava #haba #bobowadieta #habasalacatalana #pychamicha #eatwhatyoulove #foodporn #broadbean #yummy #5razones #kaszanka #bóbpopolsku

A post shared by Paulina Tracz (@5razones_by_pau_elegancka) on

 

0 likes W kuchni utytłani # , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
Szukaj na 5razones

10 hours ago

5razones

Najdziwniejsza przekąska o jaką poprosiło Wasze dziecko to....?
.
.
.
.
.
.
.
.
... bo Tadeusz właśnie zgarnął mi z talerza dwa plasterki cebuli, i powiedział: pyśne!

#teamcebula
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 day ago

5razones

Czy Wasze dzieci w sezonie letnim też są napędzane, a właściwie nadziewane owocami? :)

Zaczynamy poranki owsianką z truskawkami i/lub borówkami.

Na drugie śniadanie do przedszkola Franio najczęściej życzy sobie kanapkę z truskawkami. I kubeczek owoców (tu mix truskawkowo-malinowo-czereśniowy).

Na obiad Tadzinek pożera mix talerz owoców.

A na podwieczorek i kolację domagają się koktajli. Albo pierogów. (no właśnie jutro będą grane)

No pycha!!! Lato trwaj sobie pysznie! 🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓

www.instagram.com/p/BkSrp7TFMjt/?taken-by=5razones_by_pau_elegancka
... See MoreSee Less

View on Facebook