5razones.pl

Lipiec 20, 2018 at 8:29 pm

Bułeczki z domową nutellą śliwkową. Najlepsze na deszczowe lato

Bułeczki z domową nutellą śliwkową. Najlepsze na deszczowe lato

Nie będę udawać, że przepis na domową śliwkową nutellę wymyśliłam sama. On za mną chodził, i upominał się o realizację co sezon śliwkowy. Aż tu nagle dostaliśmy dary losu, w postaci kosza śliwek z ogrodu mojego stryja. Pyszne, aromatyczne, niepryskane. Część wylądowała w kruchym cieście pod pierzynką, część oddała smak w kompocie. A i tak zostało jeszcze ich sporo, i prosiły, błagały, nie zmarnuj nas na głupoty, zrób z nas coś pysznego.

I w ostatnią sobotę zabrałam się za smażenie powideł śliwkowych, do których wystarczyło dorzucić dwie tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady, i nutella śliwkowa gotowa. Przepis znajdziecie TUTAJ.

Wyszły mi dwa słoiki domowej nutelli. Jeden bardzo szybko sprezentowałam mojej przyjaciółce. Drugi przez ostatni tydzień próbowaliśmy pożreć w różnych kombinacjach smakowych: do porannej owsianki, do kanapki z masłem i bundzem na drugie śniadanie, do naleśników na obiad, do gofrów na podwieczorek. Jedliśmy i jedliśmy, a nutelli tak jakby wcale nie ubywało.

Wczoraj wieczorem wpadłam zatem na pyszny pomysł, żeby tymi śliwkami w czekoladzie nadziać drożdżowe bułeczki. I tak od pomysłu do realizacji powstały pyszne drożdżówy z domowa nutellą.

Przepis na 12-16 bułeczek

500 g mąki pszennej
7g drożdży instant lub 21 świeżych
80 g masła
250 ml mleka
szczypta soli
1 jajko
opakowanie cukru waniliowego
40 g cukru

cynamon
jedno jajko
cukier kokosowy

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (lub wcześniej przygotowanym zaczynem z świeżych drożdży), cukrem, jajkiem. W rondelku rozpuszczamy masło, i na sam koniec dolewamy mleko, żeby się delikatnie podgrzało. Masło z mlekiem dolewamy do mąki, i całość energicznie, i z pasją wyrabiamy. Potem zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na 12-16 części (w zależności od tego jak duże chcemy mieć bułeczki). Z każdej z nich formujemy kuleczki, z których potem za pomocą wałka lub po prostu ręki robimy placuszki. Na środek każdego dajemy ok. 1,5 łyżeczki nutelli, posypujemy szczyptą cynamonu. Zlepiamy jak pierogi, a potem łączymy rogi i formujemy krągłe bułeczki.

Gdy już wszystkie będą gotowe układamy je na blachę do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy za pomocą pędzelka rozbełtanym jajkiem i posypujemy odrobiną cukru kokosowego (może być także trzcinowy). Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

Po upieczeniu próbujemy bułeczkom chwilę dać czas aż wystygną, pożeramy nie czekając wcale na deszcz.

 

0 likes W kuchni utytłani # , , , , ,
Podziel się: / / /
Szukaj na 5razones

11 hours ago

5razones

My wciąż w trybie bardzo wakacyjnym i obowiązkowo na bosaka. 👣👣👣👣
Ale ja mam już szkice do nowych postów, i tu pytanie do Was: o czym najpierw chcecie przeczytać? 🤔

👣⛺
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

5razones

Zanim popełnię dla Was jakiś nowy tekst, przypomnę taki z przed kilku (dokładnie trzech) lat, który niedawno szczęśliwie przypomniał mi sam Facebook.

Szczęśliwie, bo czasami sama lubię i potrzebuję wracać do swoich tekstów.

Rzecz o szczęściu. Codziennym. Z cytatami z Zadie Smith:
"Moim lekarstwem na wszelkie żale, frustracje i wątpliwości jest po prostu robienie. W moim przypadku to odbywa się poprzez pisanie, ale też przez wykonywanie codziennych, realnych rzeczy dla realnych osób – gotowanie, ubieranie dzieci do szkoły, naprawienie czegoś. Może to nie jest seksowne credo życiowe, ale to prawda. Szczęście to wykonywanie potrzebnej pracy i patrzenie na jej efekt."

<3

5razones.pl/koncept-szczescie/

Zdjęcie: Rej-Brodowska Photolifestyle
... See MoreSee Less

View on Facebook