Czerwiec 21, 2015 at 7:57 pm

Ciasto truskawkowe babci Krysi

Ciasto truskawkowe babci Krysi

O mojej drugiej babci to ja Wam chyba jeszcze nie opowiadałam. A z babci Krysi też był niezły ancymon.
Tak to już jest, że jak mamy te bliskie, ancymońskie osoby przy sobie, to wydaje nam się, że tego czasu na wszystko z nimi mamy tyle, aż tyle, tyle i tyle.

Na jedzenie bułek z masłem i ogórkiem, które babcia na zawołanie, za uśmiech szelmowski dorabia i donosi bez końca, że czasu tyle. A tu hop i koniec wakacji.
Na ciasto z truskawkami, takie najzwyklejsze, a najpyszniejsze, kruche, z pianką lub kruszonką, które babcia od tak piekła, też niby czasu tyle, ale te truskawki tak szybko się kończą. Na szczęście kolejny czerwiec tuż tuż.
Na takie zabawy i brojenia, i rozróby na podwórku pod trzepakiem, że babcia ręce a to załamuje, a to ku niebiosom podnosi zawołując Kyrie elejson albo szmatą w nas po plecach z okrzykiem wy, ty gangreno jedna!, że czasu tyle. A tu nagle siup i koniec dzieciństwa.
Na takie powroty z wakacji, i pelętania się po świecie, i telefony z budki za ostatni grosz: „Babciu, proszę ugotuj pomidorowej, i sznycli, i pierogów z jagodami”, że na te wszystkie burzy i zawieruchy, a potem powrót pod babciny dach, że jeszcze czasu szmat. A tu dzień dobry, gotuj sobie pomidorową sama.

Czerwiec dochodzi. Truskawki się kończą, a mnie tęskno za tymi bułkami, ciastem i powrotami w babcine chochle lub po jej słoiki.
Na pomoc wezwałam kuzynkę, i jej pamięć. Przysyła mi przepis na ciasto babci. Tylko wiesz, babcia to na oko wszystko robiła, dlatego proporcje są mniej więcej takie:

2,5 szklanki mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

5 żółtek,

3 łyżki cukru pudru

250 zimnego masła

Ciasto zagniatamy i na 30 minut do lodówki. Można też dodawać śmietany. Z białek albo beza na górę ciasta albo do jajecznicy masz jak znalazł. Piekarnik na 180 stopni i możesz najpierw podpiec ok. 20 min i potem nakładasz owoce i 190 stopni 35-40 min albo wszystko razem bez podpiekania, tylko wtedy dłużej trzymasz w piecu.

Chyba mam inne oko i dłonie do wyrabiania ciasta niż babcia, albo to ta zakalcowa klątwa, która nade mną wisi, bo mi właśnie mały zakalec się zdarzył. Nic to, pożeram pół blachy. Zróbcie to ciasto i wy, bo może jednak to ja coś źle robię. A czasu na truskawki już tak nie wiele zostało.

0 likes Ta Która Wie , W kuchni utytłani # , , , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
Szukaj na 5razones

14 hours ago

5razones

Poznajcie Flanelkę, naszą kocią mamę.
Już jak Franiu był w brzuchu, lubiła przy nim siedzieć i mruczeć do niego swoje kocie kołysanki 💤💤💤💤💤
Na co dzień nie odstępuje go na krok, a w chorobie okłada go swoimi puchatymi łapkami niczym plasterkami. Ja nie wiem, o co chodzi, ale pomaga. 👱‍♂️🐈💞

Wasze dzieci też mają w domu kocich albo psich kompanów?
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

5razones

Zbliża się Dzień Matki.
Który to już raz będziecie świętować?
Bo ja piąty! 🎈🎈🎈🎈🎈
Ale dopiero w tym roku świętuje bez czerwonej pelerynki.

5razones.pl/mam-moce-i-peleryne-obalmy-mit-matki-superbohaterki/
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 days ago

5razones

- Mamo, poproszę czapkę z batmanem.

- I jeszcze bluzę w roboty.

- No dobra, to jeszcze sprawdzę w lustrze jak wyglądam.

- Jest szałowo, mogę iść do przedszkola.

😍😋😎

Czy Wasze przedszkolaki też już odpowiadają za swoje stylówki? :D
... See MoreSee Less

View on Facebook