Czerwiec 21, 2015 at 7:57 pm

Ciasto truskawkowe babci Krysi

Ciasto truskawkowe babci Krysi

O mojej drugiej babci to ja Wam chyba jeszcze nie opowiadałam. A z babci Krysi też był niezły ancymon.
Tak to już jest, że jak mamy te bliskie, ancymońskie osoby przy sobie, to wydaje nam się, że tego czasu na wszystko z nimi mamy tyle, aż tyle, tyle i tyle.

Na jedzenie bułek z masłem i ogórkiem, które babcia na zawołanie, za uśmiech szelmowski dorabia i donosi bez końca, że czasu tyle. A tu hop i koniec wakacji.
Na ciasto z truskawkami, takie najzwyklejsze, a najpyszniejsze, kruche, z pianką lub kruszonką, które babcia od tak piekła, też niby czasu tyle, ale te truskawki tak szybko się kończą. Na szczęście kolejny czerwiec tuż tuż.
Na takie zabawy i brojenia, i rozróby na podwórku pod trzepakiem, że babcia ręce a to załamuje, a to ku niebiosom podnosi zawołując Kyrie elejson albo szmatą w nas po plecach z okrzykiem wy, ty gangreno jedna!, że czasu tyle. A tu nagle siup i koniec dzieciństwa.
Na takie powroty z wakacji, i pelętania się po świecie, i telefony z budki za ostatni grosz: „Babciu, proszę ugotuj pomidorowej, i sznycli, i pierogów z jagodami”, że na te wszystkie burzy i zawieruchy, a potem powrót pod babciny dach, że jeszcze czasu szmat. A tu dzień dobry, gotuj sobie pomidorową sama.

Czerwiec dochodzi. Truskawki się kończą, a mnie tęskno za tymi bułkami, ciastem i powrotami w babcine chochle lub po jej słoiki.
Na pomoc wezwałam kuzynkę, i jej pamięć. Przysyła mi przepis na ciasto babci. Tylko wiesz, babcia to na oko wszystko robiła, dlatego proporcje są mniej więcej takie:

2,5 szklanki mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

5 żółtek,

3 łyżki cukru pudru

250 zimnego masła

Ciasto zagniatamy i na 30 minut do lodówki. Można też dodawać śmietany. Z białek albo beza na górę ciasta albo do jajecznicy masz jak znalazł. Piekarnik na 180 stopni i możesz najpierw podpiec ok. 20 min i potem nakładasz owoce i 190 stopni 35-40 min albo wszystko razem bez podpiekania, tylko wtedy dłużej trzymasz w piecu.

Chyba mam inne oko i dłonie do wyrabiania ciasta niż babcia, albo to ta zakalcowa klątwa, która nade mną wisi, bo mi właśnie mały zakalec się zdarzył. Nic to, pożeram pół blachy. Zróbcie to ciasto i wy, bo może jednak to ja coś źle robię. A czasu na truskawki już tak nie wiele zostało.

0 likes Ta Która Wie , W kuchni utytłani # , , , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
Szukaj na 5razones
O mnie
To ja Pau Elegancka Wszystko co chcecie o mnie wiedzieć, znajdziecie tu. W każdym poście. Przeczytacie w każdym zdaniu i pomiędzy zdaniami. Rozpoznacie na granicy kropki kończącej jedną myśl, a akapitem rozpoczynającym następną. Zdjęcia, rysunki, szkice to pocztówki z naszej codzienności. Łapcie!

Rano, wieczór, we dnie, w nocy.
Świątek, piątek czy niedziela.

💝💖💓

#breastfeedingarea
... See MoreSee Less

View on Facebook

Walentynki przypominają nam intensywnie o naszych miłosnych obiektach.
O tym, że kochać, miłować, troszczyć się o siebie powinniśmy nie tylko w ramach święta.
Banał...
Wiadomo.

A kochać, miłować, opiekować się, dbać... powinniśmy, a właściwie powinnyśmy, my kobiety, przede wszystkim o siebie.
Dziś piszę o wprawkach i ćwiczeniu się w łaskawości.

Jesteście dla siebie łaskawe? <3

Więcej w nowym poście: bit.ly/2o5Vpyw
... See MoreSee Less

View on Facebook