5razones.pl

Kwiecień 11, 2017 at 8:26 pm

Grucha i pietrucha, czyli sycący souping duet

Grucha i pietrucha, czyli sycący souping duet

Wiosna atakuje w najlepsze. Ja przebieram już nogami, bo nie mogę doczekać się botwinki, nowalijek wszelakich, szparagów.

Ale zanim się nimi smakowicie nacieszę, to potrzebuję odpowiednio pożegnać się z dobrami warzywnymi jesieni i zimy, czyli gruszką i pietruszką.

Pietruszka to ulubione warzywo Tadeusza Majowego. Najczęściej pożera je w postaci pietruszkowych frytek upieczonych w piekarniku. Pietruszka jest i słodka, i bardzo aromatyczna. A jeśli ją upieczemy w piekarniku, i połączymy ze słodyczą gruszki, to skomponujemy przepyszną i bardzo sycącą zupę krem.

 

Krem z pieczonej pietruszki i gruszki

(składniki na 2 osoby dorosłe i dzidziusia)

ok. 1 litra bulionu warzywnego
4-5 średnich pietruszek
2 małe ziemniaki
1 średni seler
pół białej cebuli
3-4 ząbki czosnku
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
olej rzepakowy
masło

Do podania:
chipsy z buraka
pestki słonecznika, dyni
natka pietruszki
olej z czarnuszki

Pietruchy oraz seler obieramy i kroimy w kostkę, i wykładamy na blachę, skrapiamy olejem rzepakowym. Gruszkę zawijamy w folię aluminiową. Warzywa i gruchę wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 30 minut. Jeśli planujemy nasz krem podać z chipsami z buraka, to na blachę obok pietruchy, możemy dorzucić także cieniutko pokrojonego (i także skropionego olejem) buraka.

Cebulę i czosnek kroimy drobniutko, a potem smażymy w garnku na ok. 2 łyżeczkach masła dosłownie minutę (do zeszklenia). Dorzucamy pokrojone w kostki ziemniaki, a potem upieczone warzywa oraz mus z upieczonej gruszki. Całość zalewamy bulionem warzywnym, dorzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, i gotujemy do miękkości. Gdy zupa ostygnie wyławiamy z niej ziele angielskie i liść laurowy, i blendujemy ją na gładki krem.

Dlaczego nie przyprawiamy?

Pewnie już zauważyliście, że w moim przepisie brak sakramentalnego: sól do smaku. Jak gotuję dla dzieci, a właściwie, każdy nasz posiłek uwzględnia najmłodszych obywateli stołu, to nie używam soli. Upieczenie warzyw przed ugotowaniem sprawia, że zachowują one moc swojego smaku i aromatu, także naprawdę śmiało można pominąć sól w tej zupie. Jeśli jednak jesteście entuzjastami słonego, to śmiało sypnijcie, ile wasze kubki smakowe potrzebują.

Z czym podajemy?

Krem z gruchy i pietruchy lubi towarzystwo chipsów z buraka. Można go skropić np. olejem z czarnuszki (ma bardzo wyrazisty smak) i posypać uprażonymi na patelni pestkami słonecznika i dyni (to w wersji dla dorosłych, ziaren unikamy w talerzach dla maluszków). A żeby jeszcze dorzucić i smaku, i koloru, i witamin, to koniecznie sypnijcie poszatkowanej natki pietruszki.

Ja czasami do zupy przygotowuję jeszcze domowe tosty: bagietka z mozzarellą lub jakimś serem pleśniowym.

 

Souping, czyli wykorzystaj moc zupy

Zupy-krem z warzyw, jak ta moja, gdzie gruszka tuli pietruszkę, to bardzo zdrowy, pełen witamin i minerałów, rozgrzewający, sycący, a jednocześnie niskokaloryczny posiłek. Zupy śmiało można zajadać w porze obiadu, ale także jako drugie śniadanie, kolację, czy też przekąskę w ciągu dnia, jak dopada nas mały albo wielki głód. Jedzenie zup staje się, co raz bardziej modne, a ta moda ma nawet swoją nazwę: Souping.

O wyższości zup nad sokami (juicing) już za niedługo będzie Was przekonywać Green Bike, i ich zielone rowery z mobilnymi stoiskami oferującymi zupy typu krem, izotoniczną limoniadę, odświeżającą lemoniadę oraz pobudzającą ice-tea.

Jeśli mieszkacie w Warszawie, to już w kwietniu na Waszych ulicach pojawią się pierwsze zielone rowery Green Bike.

Po szczegóły zaglądnijcie na ich stronę oraz fanpage.

A cała reszta Polski niech popróbuje się z moim przepisem, albo podzieli się swoimi kompozycjami na zupę krem.

 

0 likes W kuchni utytłani # , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
Szukaj na 5razones

23 hours ago

5razones

Najdziwniejsza przekąska o jaką poprosiło Wasze dziecko to....?
.
.
.
.
.
.
.
.
... bo Tadeusz właśnie zgarnął mi z talerza dwa plasterki cebuli, i powiedział: pyśne!

#teamcebula
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

5razones

Czy Wasze dzieci w sezonie letnim też są napędzane, a właściwie nadziewane owocami? :)

Zaczynamy poranki owsianką z truskawkami i/lub borówkami.

Na drugie śniadanie do przedszkola Franio najczęściej życzy sobie kanapkę z truskawkami. I kubeczek owoców (tu mix truskawkowo-malinowo-czereśniowy).

Na obiad Tadzinek pożera mix talerz owoców.

A na podwieczorek i kolację domagają się koktajli. Albo pierogów. (no właśnie jutro będą grane)

No pycha!!! Lato trwaj sobie pysznie! 🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓

www.instagram.com/p/BkSrp7TFMjt/?taken-by=5razones_by_pau_elegancka
... See MoreSee Less

View on Facebook