5razones.pl

Kwiecień 11, 2017 at 8:26 pm

Grucha i pietrucha, czyli sycący souping duet

Grucha i pietrucha, czyli sycący souping duet

Wiosna atakuje w najlepsze. Ja przebieram już nogami, bo nie mogę doczekać się botwinki, nowalijek wszelakich, szparagów.

Ale zanim się nimi smakowicie nacieszę, to potrzebuję odpowiednio pożegnać się z dobrami warzywnymi jesieni i zimy, czyli gruszką i pietruszką.

Pietruszka to ulubione warzywo Tadeusza Majowego. Najczęściej pożera je w postaci pietruszkowych frytek upieczonych w piekarniku. Pietruszka jest i słodka, i bardzo aromatyczna. A jeśli ją upieczemy w piekarniku, i połączymy ze słodyczą gruszki, to skomponujemy przepyszną i bardzo sycącą zupę krem.

 

Krem z pieczonej pietruszki i gruszki

(składniki na 2 osoby dorosłe i dzidziusia)

ok. 1 litra bulionu warzywnego
4-5 średnich pietruszek
2 małe ziemniaki
1 średni seler
pół białej cebuli
3-4 ząbki czosnku
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
olej rzepakowy
masło

Do podania:
chipsy z buraka
pestki słonecznika, dyni
natka pietruszki
olej z czarnuszki

Pietruchy oraz seler obieramy i kroimy w kostkę, i wykładamy na blachę, skrapiamy olejem rzepakowym. Gruszkę zawijamy w folię aluminiową. Warzywa i gruchę wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 30 minut. Jeśli planujemy nasz krem podać z chipsami z buraka, to na blachę obok pietruchy, możemy dorzucić także cieniutko pokrojonego (i także skropionego olejem) buraka.

Cebulę i czosnek kroimy drobniutko, a potem smażymy w garnku na ok. 2 łyżeczkach masła dosłownie minutę (do zeszklenia). Dorzucamy pokrojone w kostki ziemniaki, a potem upieczone warzywa oraz mus z upieczonej gruszki. Całość zalewamy bulionem warzywnym, dorzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, i gotujemy do miękkości. Gdy zupa ostygnie wyławiamy z niej ziele angielskie i liść laurowy, i blendujemy ją na gładki krem.

Dlaczego nie przyprawiamy?

Pewnie już zauważyliście, że w moim przepisie brak sakramentalnego: sól do smaku. Jak gotuję dla dzieci, a właściwie, każdy nasz posiłek uwzględnia najmłodszych obywateli stołu, to nie używam soli. Upieczenie warzyw przed ugotowaniem sprawia, że zachowują one moc swojego smaku i aromatu, także naprawdę śmiało można pominąć sól w tej zupie. Jeśli jednak jesteście entuzjastami słonego, to śmiało sypnijcie, ile wasze kubki smakowe potrzebują.

Z czym podajemy?

Krem z gruchy i pietruchy lubi towarzystwo chipsów z buraka. Można go skropić np. olejem z czarnuszki (ma bardzo wyrazisty smak) i posypać uprażonymi na patelni pestkami słonecznika i dyni (to w wersji dla dorosłych, ziaren unikamy w talerzach dla maluszków). A żeby jeszcze dorzucić i smaku, i koloru, i witamin, to koniecznie sypnijcie poszatkowanej natki pietruszki.

Ja czasami do zupy przygotowuję jeszcze domowe tosty: bagietka z mozzarellą lub jakimś serem pleśniowym.

 

Souping, czyli wykorzystaj moc zupy

Zupy-krem z warzyw, jak ta moja, gdzie gruszka tuli pietruszkę, to bardzo zdrowy, pełen witamin i minerałów, rozgrzewający, sycący, a jednocześnie niskokaloryczny posiłek. Zupy śmiało można zajadać w porze obiadu, ale także jako drugie śniadanie, kolację, czy też przekąskę w ciągu dnia, jak dopada nas mały albo wielki głód. Jedzenie zup staje się, co raz bardziej modne, a ta moda ma nawet swoją nazwę: Souping.

O wyższości zup nad sokami (juicing) już za niedługo będzie Was przekonywać Green Bike, i ich zielone rowery z mobilnymi stoiskami oferującymi zupy typu krem, izotoniczną limoniadę, odświeżającą lemoniadę oraz pobudzającą ice-tea.

Jeśli mieszkacie w Warszawie, to już w kwietniu na Waszych ulicach pojawią się pierwsze zielone rowery Green Bike.

Po szczegóły zaglądnijcie na ich stronę oraz fanpage.

A cała reszta Polski niech popróbuje się z moim przepisem, albo podzieli się swoimi kompozycjami na zupę krem.

 

0 likes W kuchni utytłani # , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
  • Niezwykłe połączenie, ciekawe jak smakuje 🙂

    • Spróbuj… mam nadzieję że uda Ci się zdobyć pyszne pietruszki w Barcelonie

  • Anna

    Nie próbowałam jeszcze tego połączenia 🙂 i plus za to, że nie używasz soli – nie ma co przyzwyczajać dzieci to bardzo slonego albo słodkiego smaku

    • Polecam! Dokładnie nie ma co dzieci przyzwyczajać zarówno do słonego, jak i słodkiego

  • Aneta Sawicka

    Ciekawy przepis. Ciekawa jestem czy by mi smakowało bo nie przepadam ani za pietruszką ani za gruszkami:D

  • Chętnie to wypróbuję – nie jestem wielkim fanem gruszki i pietruszki ale mam przeczucie że jest to bardzo smaczne 🙂

  • Marta Jadzia

    jejku, super ten przepis. 🙂

  • Zupy kremy, to coś czym mogłabym się żywić 3x dziennie… buraczkową z jabłkiem KOCHAM! Ale takiego zestawienia nie jadłam! Będzie na kolację 😍

    • Chińska Kuchnia Pięciu Przemian właśnie tak zaleca 😍 tak w ogóle to bardzo się cieszę, że udało mi się akurat Ciebie przepisem zaskoczyć

      • Jestem pewna, że jeszcze wiele przepisów mnie zaskoczy 😍
        A nasza kapryśna wiosna (znowu leje!) skutecznie zachęca mnie do próbowania coraz to nowszych rozgrzewających zup!

  • O mamuniu, zaśliniłam się…no przepyszne to jest. Zapisuję i przy pierwszej okazji, jutro może albo w piątek, zrobię na bank. Chipsy z buraka w piekarniku plasterki ugotowanego skropione czy jak robisz??? boszsz, mam ślinotok…

    • Plasterki surowego skrapiam olejem albo oliwą i do piekarnika

  • Zupa krem to punkt obowiązkowy 🙂 Na szczęście dzieci pokochały od pierwszej łyżki, a mąż już się nauczył. Twoja propozycja jest apetyczna.

  • Nigdy nie pomyslalabym o takim połączeniu. Chyba trzeba na wypróbować 😉

  • Bardzo ciekawa propozycja 🙂

  • Wyglada bardzo apetycznie!

  • Super przepis, zupka jest pewnie bardzo smaczna! Zachowam ją sobie w ulubionych, żeby wypróbować 🙂

  • Musi być pyszna!

  • Wygląda tak, że chętnie bym zjadła 🙂

  • Magdalena Stołtny

    Wygląda pysznie, i dla mamy i dla dziecka <3

  • Uwielbiam zupy kremy, a takiego płączenia jeszcze nie próbowałam

  • Nie wpadłabym na to, żeby dodać gruszkę do zupy! Muszę wypróbować, bo zupy kremy to u nas hicior. Dziewczyny domagają się ziarnistej posypki, więc starsza dostaje ziarna (słonecznik, dynia) w całości, a młodsza rozdrobnione z moździerzu. I obie szczęśliwe 🙂

  • Agnieszka Walkowiak

    Ooo! Ciekawy przepis, muszę koniecznie wypróbować.

  • Ciekawe połączenie, chociaż chyba niekoniecznie dla mnie.

  • Mniam! Wygląda pysznie!

  • Uwielbiam kremy! 🙂

  • Adrienne Isabel

    Super przepis. Robiłam dotad tylko sok z gruszki i pietruszki i jestem fanką tego połączenia!

  • Agnieszka Koklicka

    super przepis! souping bedzie w tym roku bardzo modny 🙂

  • niedawnorobiłam zupę z pietruszki i jabłka i bardzo mi zasmakowała, więc na taką wersję jak powyżej też bym się z apetytem skusiła 🙂

  • BetterLife Designed by Ann

    uwielbiam zupy krem 🙂 z pietruszki robiłam, ale nie w połączeniu z gruszką 😀 chyba muszę sprawdzić smak 🙂

  • Uwielbiam połączenie gruszki i pietruszki, więc koniecznie muszę spróbować.

  • Też fajnym zestawieniem jest ziemniak i jabłko. Dodajemy majeranek i płatki bekonu. Pyszne

  • Paulina R-w

    wygląda bosko 🙂 zazdroszczę Twoim dzieciakom możesz mnie adoptować??

  • Nigdy nie pomyślałabym, że można upiec pietruszkę. 🙂 Przepis niestety zupełnie nie dla mnie, ale tę pieczoną pietruszkę zapamiętam. 🙂

Szukaj na 5razones
O mnie
To ja Pau Elegancka Wszystko co chcecie o mnie wiedzieć, znajdziecie tu. W każdym poście. Przeczytacie w każdym zdaniu i pomiędzy zdaniami. Rozpoznacie na granicy kropki kończącej jedną myśl, a akapitem rozpoczynającym następną. Zdjęcia, rysunki, szkice to pocztówki z naszej codzienności. Łapcie!

Moja reputacja Matki Polki Blogerki Laktatorki już ma swoją renomę, i często zewsząd, od bliższych i dalszych znajomych dostaję wiadomości typu: kiedy zobaczyłam tę grafikę/zdjęcie (tu na pierwszym planie jakaś karmiąca pierś), to pomyślałam o Tobie. 🍋🍋Albo: kiedy przeczytałam ten artykuł (w treści jakaś karmiąca pierś lub jakaś ciekawostka okołolaktacyjna), to byłam ciekawa, co o tym sądzisz.🍎🍎 No taki #cycalert

Moje upodobania piersiowe zna też mój mąż, zatem i on mi podsyła do wglądu i przeglądu różne piersi. Nie tylko karmiące. 🍊🍊

I dzisiaj np. przesłał mi to:

www.instagram.com/p/BamFgzhhejM/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Dobrze mi, dobrze mi...
Dobrze mi było w sobotę na bardzo babskim spotkaniu Dziewczyny mają moc - metamorfoza i sesja zdjęciowa.

O takim dniu #MatkaSmoków marzyła, takiego rozpieszczenia potrzebowała.

Było pysznie 👌 dzięki Centrum dietetyczne Dietific - Catering dietetyczny Kraków (ach te Wasze serniczki)
było tak, jak dziewczyny lubią najbardziej, czyli:
💋💄malowanie: tu całuję rączki Asia Marchwicka-Dudziewicz
👗rozmowy o kolorach z Joanna Jawor - Osobista Stylistka / Kreatorka Wizerunku i przebieranie w kobiece i wygodne ciuchy od Moniki i Joli z CADOaccessories
📷 była mini sesja foto, czyli występy w liściach przed obiektywem Rej-Brodowska Photolifestyle
💪🏋️‍♀️ było nawet ćwiczone pod okiem trenerów z BodySense o boskim masażu w wykonaniu wspaniałej Halinki, już nawet nie wspominam.

Do tego plotki i śmiechy z dziewczynami, które podobnie, jak ja marzyły o małej jesiennej metamorfozie. ☕🥂

To spotkanie przypomniało mi, że raz na czas trzeba zaznać porządnego relaksu, napełnić karnistry z paliwem, bo z pustego to nawet matka nie naleje.

A teraz wyczekuję zdjęć. Pochwalę się nimi na pewno!
... See MoreSee Less

View on Facebook