W kuchni utytłani

Jak dwie połówki avocado

5 grudnia 2014
avocado

Kocham je. To mój, nasz owoc miłości. Niektórzy mają swoją drugą połówkę jabłka, pomarańczy. My na ten przykład jesteśmy dla siebie jak dwie połówki avocado.
Uwielbiam jego smak, fakturę, plastyczność, maślankowość wnętrza. Jest uniwersalne. Przyjmie każdy inny smak na siebie, czy to pikantny, słony, czy nawet słodki. Nie nachalny, stanowi raczej bazę dla innych wrażeń smakowych. Rzadko wybija się na pierwszy plan. Ale ma coś takiego w sobie, że mimo wszystko stanowi pierwszoplanowy, cudownie zielony dodatek do wielu potraw lub jest gotowe na samotne pożarcie łyżeczką.
Wspaniale tłuściutki, maślany, rozpływający się w ustach, wyśmienicie wciera się w twarz, włosy oraz dywan. To od niego Franisław zaczął swoją przygodę z BLW. Przechwycił kawałek avocado z mojej kanapki i z lubością wtarł w podłogę (dobrze, że tatuś tego nie widział).
Spotkałam się już z różnymi przepisami z jego udziałem: czy to kolorowe sałatki, pikantne pasty do kanapek, czy czekoladowe desery lub owocowo-warzywne smoothies. W jesień, gdy za oknem pora mgieł, i szarug i zamieci, a do świeżutkich nowalijek daleko, aż się prosi o coś zielonego i zdrowego na talerzu. Poniżej trzy avocadowe pasty, polecają się Waszym podniebieniom. Twarzom, włosom i dywanom także.

Pasta z avocado a la Guacamole

1 dojrzałe avocado
1 średnia słodka pomarańczowa papryka (może być też żółta lub czerwona)
1 średni pomidor
1 ząbek czosnku
Kilka kropel limonki lub cytryny
Świeża kolendra lub bazylia, lub pietruszka
Szczypta soli do smaku

Avocado obieramy skórki, skrapiamy limonką (dzięki temu dalej będzie takie soczyście zielone). Wrzucamy do miski wraz zresztą ilością warzyw, czosnkiem oraz ziołami. Blendujemy, ale niekoniecznie na idealnie gładką masę. Przyprawiamy solą do smaku. I smarujemy kanapiszcza!

Twarożek z avocado

1 dojrzałe avocado
1 opakowanie sera Bieluch (lub innego twarożku)
Kilka kropel limonki lub cytryny
Świeża kolendra lub bazylia, lub pietruszka
Kiełki słonecznika (opcjonalnie)

Avocado obieramy, skrapiamy limonką i rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy posiekane drobno zioła, kiełki oraz twarożek. Mieszamy całość. Przyprawiamy solą. Można wyjadać łyżeczką wprost z miseczki.

Masełko avocado

1 dojrzałe avocado
ok. 20-30 g masła
Kilka kropel limonki lub cytryny
Świeża kolendra lub bazylia, lub pietruszka

Właściwie samo rozgniecione widelcem avocado przy swojej puszystości może stanowić zamiennik masełka. Dodać można do niego wtedy odrobinę ziół i mamy pyszne gotowe zielone masło.
Ale jeśli ktoś lubi więcej masła w maśle, to można avocado z masłem ukręcić na maślaną masełkową masę. Masło do kwadratu!

Możesz polubić też