Kwiecień 24, 2017 at 8:29 pm

Kalafiorowa

Kalafiorowa

Przepadliśmy! Całą smoczą rodziną jesteśmy uzależnieni od pizzy.

Pomyślicie: monotonia, i ileż można?! Lub że też wam się jeszcze nie znudziło.

Ale pizza daje tyle możliwości, jeśli chodzi o dobór dodatków, wariacji nt. sosu (nie samym pomidorowym człowiek żyje! polecam spróbować kombinacje: pomidor + szpinak, pomidor + marchewka + soczewica czerwona, szpinak + cukinia) o próbach związanych ze spodem pizzy nie wspomnę (różne rodzaje mąk).

Jeśli chodzi o klasykę, czyli spód z mąki pszennej, to mamy sprawdzony, włoski przepis Jamiego Olivera. Przepis TUTAJ.

Ale w ramach kulinarnych eksperymentów, co i rusz wyszukujemy jakieś nowe.

Ostatnio coraz śmielej poczynamy sobie z warzywami, przetwarzając je na różne sposoby, i tak zmierzyliśmy się z niecodzienną tradycją. Jako spód do pizzy poświęcił się kalafior. I żywot, a przede wszystkim smak tego kalafiora wart był tego poświęcenia.

Bo tak powstała… kalafiorowa. Pizza.
Niemożliwe? Spróbujcie sami!

Kalafiorowa pizza

1 średniej wielkości kalafior

1 jajko

garść sera mozzarella lub parmezanu

przyprawy do smaku

Kalafiora gotujemy ok. 10 minut, odcedzamy i blendujemy. Tak powstałą masę przekładamy do ściereczki, zawijamy i wyciskamy wodę. Do masy dodajemy 1 jajko, garść startej mozzarelli lub parmezanu, i przyprawy do smaku. Całość mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką wykładamy masę tworząc koło. Tak powstały „spód” wrzucamy do rozgrzanego do 200 st piekarnika na ok. 20 minut, po tym czasie na pizzę wykładamy ulubione dodatki, u nas zblanszowany szpinak i mozzarella. Pizzę z dodatkami wrzucamy do pieca jeszcze na jakieś 7 minut. Po upieczeniu prezentuje się TAK!

Mała podpowiedź: do masy kalafiorowej możecie dorzucić inne warzywne dodatki, np. startą cukinię, marchewkę, szpinak. Z masy można tworzyć mniejsze placuszki, które po upieczeniu można podać np. z jogurtowym dressingiem.

Macie jakieś swoje ulubione wariacje, kombinacje nt. pizzy? Podzielcie się przepisem w komentarzu.

 

 

*******
Jeśli przepis smakowicie przypadł Ci do gustu, to będzie mi więcej niż miło, jeśli udostępnisz go swoim znajomym.

Zapraszam Cię na mój profil na Facebooku oraz Instagramie – tam codziennie dzielę się naszymi nowymi odkryciami, w tym także tymi kulinarnymi.

0 likes W kuchni utytłani # , , , , ,
Podziel się: / / /
Szukaj na 5razones

23 hours ago

5razones

Najdziwniejsza przekąska o jaką poprosiło Wasze dziecko to....?
.
.
.
.
.
.
.
.
... bo Tadeusz właśnie zgarnął mi z talerza dwa plasterki cebuli, i powiedział: pyśne!

#teamcebula
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

5razones

Czy Wasze dzieci w sezonie letnim też są napędzane, a właściwie nadziewane owocami? :)

Zaczynamy poranki owsianką z truskawkami i/lub borówkami.

Na drugie śniadanie do przedszkola Franio najczęściej życzy sobie kanapkę z truskawkami. I kubeczek owoców (tu mix truskawkowo-malinowo-czereśniowy).

Na obiad Tadzinek pożera mix talerz owoców.

A na podwieczorek i kolację domagają się koktajli. Albo pierogów. (no właśnie jutro będą grane)

No pycha!!! Lato trwaj sobie pysznie! 🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓🍒🍓

www.instagram.com/p/BkSrp7TFMjt/?taken-by=5razones_by_pau_elegancka
... See MoreSee Less

View on Facebook