5razones.pl

Marzec 14, 2017 at 9:26 pm

5 warzywnych dodatków, które pomogą Ci przetrwać do wiosny

5 warzywnych dodatków, które pomogą Ci przetrwać do wiosny

Z utęsknieniem wypatruję wiosny i pierwszych nowalijek: sałaty, rzodkiewek, szczypiorku, a potem szparagów, a potem jeszcze pomidorów i papryki pachnących oraz smakujących słońcem.

Oczywiście wszystkie te warzywka dostępne są cało rocznie w sklepach i warzywniakach, ale to chrupkość i świeżość nie ta, i smak nie ten, a czasami smaku w ogóle brak, o chemicznych dodatkach już nie wspomnę.

Co zatem jeść, jakie warzywa chrupać lub na dodatki warzywne przerabiać, żeby dobrze, pysznie i odżywczo się najadać w sezonie zimowo-grzewczym?

 

Pieczony burak

To moje odkrycie zeszłej zimy. Buraki to kolor, smak i samo zdrowie. Jak zatem przygotować takiego buraka? Nic prostszego. Myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą, posypujemy ulubionymi przyprawami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 st na mniej więcej godzinę. Po upieczeniu wyciągamy, studzimy, obieramy i np. kroimy w plasterki i hop na kanapkę, na to np. kozi ser albo oliwa i ziarna czarnuszki. Upieczonego buraka możemy też pokroić w kostkę, do niego dodajemy również pokrojone w kostkę avocado, całość polewamy sokiem z limonki , lub traktujemy domowym winegretem. I tak wychodzi nam pyszna sałatka, którą możemy pożreć w dowolnej kombinacji, albo na toście albo jako dodatek do obiadu.

Kiszonki

Kiszonki to naturalne i najlepsze probiotyki, wiedzieliście? Tej zimy to było nasze superfood. Ogórek kiszony to ulubione, na równi z keczupem, warzywo Franciszka. Ogórasy z przyjemnością wcina na śniadanie, do obiadu a także na kolacje. Poza ogórkami, nasz warzywny musteat to kiszona kapusta. Przeżarliśmy jej konkretny tonaż (średnio schodzi nam kilogram na tydzień): w postaci surówek wszelakich, a także jako dodatek do kanapek. To taka Ruben Sandwich, ale wystarczy że pomiędzy dwie pajdy najlepiej żytniego chleba z jakimś dobrym serem, oraz wędliną dodacie kapusty kiszonej, i zobaczycie, jak to się będzie zdrowo  chrupać.

Kiełki

Kiełkownica to najlepsza inwestycja naszego gospodarstwa domowego dokonana również w zeszłym roku. Zakup sprzętu to ok. 30 zł, do tego torebeczki z nasionami na ulubione kiełki, po kilka złotych za sztukę, zwraca się bardzo szybko, biorąc pod uwagę cenę opakowania kiełków ok. 5-7 zł (także oszczędność). Potem zaangażowanie w codzienne podlewanie, wyczekiwanie do ok. 3 dni i gotowe. Nie ma to jak możliwość i przyjemność podbierania oraz podjadania sobie wprost z domowej uprawy kiełków – świeżych i odżywczych suplementów energii. Moje najpyszniejsze to kiełki słonecznikowe, ale lubię też rzodkiewkę, cieciorkę, no dobra wszystkie lubię! Jakbyście i wy nabrali ochoty do hodowli kiełków, to tutaj zostawiam Wam instrukcję.

Avocado

O tym, że avocado to mój i Smoka owoc miłości, to ja już TUTAJ pisałam 🙂  W tym samym tekście wyznawałam miłość samemu avocado, i nawet znajdziecie tam przepisową instrukcję w jaki sposób pysznie się z nim obejść. Bo i zrobicie z niego zielone masełko, albo pójdziecie w klasykę, czyli guacamole (ostrość można dowolnie regulować), albo połączycie z bieluchem i zrobicie twarożek, który dla smaku dodatkowo można przystroić kiełkami. Z udziałem avocado możecie też zrobić pyszne mixy (pasty, sałatki): z burakiem (patrz wyżej), z jajkiem na twardo (wszystko kroicie w kosteczkę, sól, pieprz do smaku, łyżka bielucha/jogurtu greckiego), z pomidorami (wszystko w kosteczkę, do tego sok z limonki, sól, pieprz do smaku, świeża kolendra, ok. 3 łyżki oliwy). O tym, że niektórzy szaleńcy miksują avocado z kakao i tak przygotowują pyszne musy czekoladowe, to ja już nie wspomnę.

Pasty warzywne

Pasty, to jest pole, a dokładnie hektar pola do popisu. Poczynając od hummusu w wersji klasycznej (podrzucam przepis Szamanki Anny), przez jego twist z burakiem pieczonym (ach znów ten burak, wystarczy, że do wersji klasycznej doblendujecie pieczonego buraka), albo z np. suszonymi pomidorami (jak wcześniej, do klasycznego wystarczy dorzucić kilka suszonych pomidorów). Możecie obróbce poddać każde warzywo. Ja najchętniej znęcam się nad… zaś burakiem (no ten to się pcha wszędzie): zblendowany z pieczonym czosnkiem, świeżą pietruszką lub kolendrą, garścią prażonych ziaren słonecznika, przyprawami (sól, pieprz) smakuje i wygląda zjawiskowo; z marchewki pieczonej (przepis TUTAJ) – jako dodatek do kanapek (koniecznie posypcie czarnuszką i sezamem) lub do naleśników.

 

Brzmi pyszka co? I tak też smakuje. To korzystajcie z tych ostatków dobrodziejstw, bo jak nadejdą rzodkiewki i ta cała reszta, to któż będzie pamiętał o buraku.

0 likes Ta Która Wie , W kuchni utytłani # , , , , , , , , , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
Szukaj na 5razones

1 day ago

5razones

Nie mam pojęcia, czy to dobry moment na publikację nowego postu, ale...

Ale może ktoś z okazji smogowego weekendu będzie miał ochotę na lekturę:

"Rodna, a jednak i wyrodna. Nie jestem mamą pełną gębą. Ja też bardzo potrzebuję dopełniaczy, i wypełniaczy, swoich odskoczni.
Czasami jest półgębkiem, na pół gwizdka, bywa że półmózgiem, bo drugie pół próbuje zasnąć, i doznać resetu, być gdzieś daleko hen, gdzie nie słychać, ale mamo, mamo, mamo, słyszysz? Czy ja mogę coś powiedzieć, ale mamo?! "

5razones.pl/matka-polgebkiem/
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

5razones

Odkąd Franek odkrył, że piosenki "A ja wolę moją mamę" albo "Zabiorę brata..." to także piosenki z mojego przedszkola, i mojego dzieciństwo, to uprawiamy sobie wieczory z muzyką i z takimi hitami Fasolek, jak "Mydło lubi zabawę", "Bursztynek bursztynek", Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki", obowiązkowo także "Fantazja, fantazja, bo fantazja jest od tego...", noi całą Akademią Pana Kleksa z "Kaczą dziwaczką" i "Na wyspach Bergamuta".

I tak mi w pamięć, i rytm ten Fronczewski Piotr teraz zapadł, a właściwie w pamięci, noi rytmie się obudził, że myślę sobie, że co to za edukacja muzyczna, jak nie puszczę Frankowi i Tadkowi klasyki totalnej, czyli...

"Nie rycz, mała, nie rycz

Ja znam te wasze numery

Twoje łzy lecą mi na koszulę

Z napisem:
"King Bruce Lee Karate Mistrz..."

.
.
.

- I tego też mamusiu słuchałaś, jak byłaś mała? - zapytał Franiu.

No tak jakby synu :D #kiedyśtobyłyczasy

Zatem wieczór zapowiada nam się z Frankiem Kimono.

HU! HA!

www.youtube.com/watch?v=zP12dAX0U_wadres gimnastyka areobic www.youtube.com/watch?v=PXwusnZRH6Y Proszę o dodawanie komentarzy Franek Kimono King Bruce Lee Karate Mistrz Nie rycz mała, n...
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 days ago

5razones

Spontaniczna wycieczka na fermę strusi.
Zaszalałam i kupiłam jedno strusie jajko 🥚 czyli do zjedzenia w weekend będziemy mieli jakieś 1,5 kg jajecznicy 🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳
... See MoreSee Less

View on Facebook