Luty 20, 2017 at 11:43 pm

Pizza dla wszystkich

Pizza dla wszystkich

Gdy Tadkowi stuknęło 6 miesięcy, a chwilę potem samodzielnie usiadł wpadłam w lekki popłoch, że znowu się zacznie. To gotowanie warzyw na parze, którymi dzidziuś będzie rzucał po pokojach, a ja, matka, będę to potem zbierać z podłogi, i zjadać (no szkoda wyrzucać ekologiczną marchewkę i pietruszkę), i udawać przed sobą, że to taka super fit warzywna dieta dla mnie.

Przyznam szczerze, że zdążyłam zapomnieć, jak to jest gotować mając kilkumiesięcznego dzidziusia na liście domowników do wykarmienia. Zapomniałam o najważniejszym, że mając zarówno debiutującego w nowych smakach malucha, trzylatka, którego potrzeby żywieniowe są już mocno sprecyzowane, oraz nas rodziców, wcale nie trzeba gotować na 3 gary i 4 palniki. Że można przygotować jedno danie, które pogodzi 4 brzuchy.
Przy opracowywaniu domowego menu i gotowaniu posiłku uwzględniającego dzidziusia wystarczy pamiętać tylko o kilku zasadach:
– nie solimy (posolić można sobie później na talerzu)
– unikamy ostrych przypraw (doprawić i doostrzyć danie można później)
– bez grzybów
– nie smażymy
– potrawy do rączki albo do kubeczka
PIZZA! To ulubione danie Franciszka. Przy wyrabianiu ciasta dzielnie pomaga osobiście mój najmilejszy chłopczyk. Przynajmniej raz w tygodniu robimy ją wspólnie, eksperymentując z dodatkami.

Przetestowaliśmy kilka rodzajów ciast, i to wg receptury Jamiego Oliviera smakuje nam najbardziej. Wychodzi cienkie i elastyczne, takie prawdziwie włoskie (na tyle, na ile można wyczarować włoska pizzę w domowym piekarniku).

 

Przepis na ciasto na pizzę Jamiego Oliviera

400g mąki pszennej
100g semoliny
7g opakowanie suchych drożdży
330 ml ciepłej, przegotowanej wody
łyżeczka cukru
szczypta soli

Drożdże i cukier mieszamy w wodzie i odstawiamy na ok. 10 minut. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy szczyptę soli. W mące robimy wgłębienie i wlewamy powoli wodę powoli wyrabiając ciasto. Wyrabiamy przez około 10 minut rozciągając ciasto między rękami. Kulę drożdżowego ciasta oprószonego mąką wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy, żeby odpoczęło na 15 minut. Aby pizza udała się idealnie, najlepiej rozwałkować spody na około 15-30 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Z tego przepisu wyjdą wam dwie duże pizze. Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm, rozkładamy na nich swoje ulubione dodatki i do piekarnika rozgrzanego na maksa na ok. 7-10 minut.

(Jamie Olivier, Włoska wyprawa Jamiego)

 

Dodatki nasze:

STREFA DZIDZIUSIA
domowy sos pomidorowo-szpinakowy (dusimy na oliwie cebulkę, czosnek, szpinak, pomidory)

STREFA STARSZAKA
domowy sos pomidorowo-szpinakowy
mozzarella
a po upieczeniu ulubiony keczup Franka

STREFA RODZICÓW
domowy sos pomidorowo-szpinakowy
mozzarella
szynka
pieczarki
oliwki

 

To jak? Pizza dla wszystkich!

0 likes W kuchni utytłani # , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
Szukaj na 5razones
O mnie
To ja Pau Elegancka Wszystko co chcecie o mnie wiedzieć, znajdziecie tu. W każdym poście. Przeczytacie w każdym zdaniu i pomiędzy zdaniami. Rozpoznacie na granicy kropki kończącej jedną myśl, a akapitem rozpoczynającym następną. Zdjęcia, rysunki, szkice to pocztówki z naszej codzienności. Łapcie!

Te rzezimieszki #TadeuszMajowy i #Stasinek znają się jeszcze z czasów brzucha i od maleńkiego towarzysza sobie, a ostatnio najczęściej w psotach. Fajnie tak na nich razem patrzyć, na ich wspólne zabawy, często jeszcze obok siebie, ale za każdym razem co raz bliżej. 💖👬💝

Czy Wasze dzieci też mają takich kolegów/koleżanki?
... See MoreSee Less

View on Facebook

On lubi gryźć. To jest jego obrona i super moc!
.
.
.
.
.
.
.
.
Lubisz gryźć Tadeusz, prawda?

Nie ma to jak przedstawić brata w samych superlatywach kolegom z przedszkola.

💝👬💓
... See MoreSee Less

View on Facebook

Rano, wieczór, we dnie, w nocy.
Świątek, piątek czy niedziela.

💝💖💓

#breastfeedingarea
... See MoreSee Less

View on Facebook