Luty 20, 2017 at 11:43 pm

Pizza dla wszystkich

Pizza dla wszystkich

Gdy Tadkowi stuknęło 6 miesięcy, a chwilę potem samodzielnie usiadł wpadłam w lekki popłoch, że znowu się zacznie. To gotowanie warzyw na parze, którymi dzidziuś będzie rzucał po pokojach, a ja, matka, będę to potem zbierać z podłogi, i zjadać (no szkoda wyrzucać ekologiczną marchewkę i pietruszkę), i udawać przed sobą, że to taka super fit warzywna dieta dla mnie.

Przyznam szczerze, że zdążyłam zapomnieć, jak to jest gotować mając kilkumiesięcznego dzidziusia na liście domowników do wykarmienia. Zapomniałam o najważniejszym, że mając zarówno debiutującego w nowych smakach malucha, trzylatka, którego potrzeby żywieniowe są już mocno sprecyzowane, oraz nas rodziców, wcale nie trzeba gotować na 3 gary i 4 palniki. Że można przygotować jedno danie, które pogodzi 4 brzuchy.
Przy opracowywaniu domowego menu i gotowaniu posiłku uwzględniającego dzidziusia wystarczy pamiętać tylko o kilku zasadach:
– nie solimy (posolić można sobie później na talerzu)
– unikamy ostrych przypraw (doprawić i doostrzyć danie można później)
– bez grzybów
– nie smażymy
– potrawy do rączki albo do kubeczka
PIZZA! To ulubione danie Franciszka. Przy wyrabianiu ciasta dzielnie pomaga osobiście mój najmilejszy chłopczyk. Przynajmniej raz w tygodniu robimy ją wspólnie, eksperymentując z dodatkami.

Przetestowaliśmy kilka rodzajów ciast, i to wg receptury Jamiego Oliviera smakuje nam najbardziej. Wychodzi cienkie i elastyczne, takie prawdziwie włoskie (na tyle, na ile można wyczarować włoska pizzę w domowym piekarniku).

 

Przepis na ciasto na pizzę Jamiego Oliviera

400g mąki pszennej
100g semoliny
7g opakowanie suchych drożdży
330 ml ciepłej, przegotowanej wody
łyżeczka cukru
szczypta soli

Drożdże i cukier mieszamy w wodzie i odstawiamy na ok. 10 minut. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy szczyptę soli. W mące robimy wgłębienie i wlewamy powoli wodę powoli wyrabiając ciasto. Wyrabiamy przez około 10 minut rozciągając ciasto między rękami. Kulę drożdżowego ciasta oprószonego mąką wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy, żeby odpoczęło na 15 minut. Aby pizza udała się idealnie, najlepiej rozwałkować spody na około 15-30 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Z tego przepisu wyjdą wam dwie duże pizze. Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm, rozkładamy na nich swoje ulubione dodatki i do piekarnika rozgrzanego na maksa na ok. 7-10 minut.

(Jamie Olivier, Włoska wyprawa Jamiego)

 

Dodatki nasze:

STREFA DZIDZIUSIA
domowy sos pomidorowo-szpinakowy (dusimy na oliwie cebulkę, czosnek, szpinak, pomidory)

STREFA STARSZAKA
domowy sos pomidorowo-szpinakowy
mozzarella
a po upieczeniu ulubiony keczup Franka

STREFA RODZICÓW
domowy sos pomidorowo-szpinakowy
mozzarella
szynka
pieczarki
oliwki

 

To jak? Pizza dla wszystkich!

0 likes W kuchni utytłani # , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
  • Podpowiedź: kamień do pizzy z cegły szamotowej znacząco poprawia jakość gotowego wypieku! 🙂 Ono wcina naszą margheritę… Sos pomidorowy to jeden z hitów 🙂

    • No właśnie od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu. A gdzie kupowałaś swój kamień? u mnie to na start to muszę wymienić piekarnik, bo ma 10 lat i już nie domaga, nie dopieka.

  • Bardzo ciekawa propozycja 🙂

  • U nas byłyby obecnie dwie strefy, chociaż w planach mamy drugiego dzidziusia i wtedy będą już trzy. 🙂 Robiłam kiedyś podobną pizzę intuicyjnie, rezerwując jej łagodniejszą część dla córy. Ale w najbliższym czasie skorzystam konkretnie z Twojego przepisu – już teraz ze smakiem zacieram ręce. 🙂

  • Pizza zawsze 😍 ja ostatnio zajadam się pizzą z marynowanymi burakami 😍 niebo w gębie…
    do kamienia się przymierzałam, ale jak koleżanka mi powiedziała, że przed pieczeniem trzeba go nagrzać w piekarniku przez ok. 3-4 godziny… tylko po to żeby upiec jedną pizzę… NIE! Moje wewnętrzne eko-ja się zbuntowało! nie będę grzać piekarnika kilka godzin żeby zjeść jedna pizzę… 😉

  • Jezu, uwielbiam domową pizzę… Na częsci dla rodziców brakuje mi jeszcze pieprzowej salami – wtedy byłoby idealnie!

  • Pingback: Kalafiorowa - 5razones.pl()

  • Pingback: Nieidealna, ale najlepsza - 5razones.pl()

Szukaj na 5razones
O mnie
To ja Pau Elegancka Wszystko co chcecie o mnie wiedzieć, znajdziecie tu. W każdym poście. Przeczytacie w każdym zdaniu i pomiędzy zdaniami. Rozpoznacie na granicy kropki kończącej jedną myśl, a akapitem rozpoczynającym następną. Zdjęcia, rysunki, szkice to pocztówki z naszej codzienności. Łapcie!

Fejsbuczek mi przypomniał, jak to 4 lata temu przy Franiu już bardzo, ale to bardzo nie starczało mi... niczego! Odzieży, sił i gibkości, żeby sobie buty samej założyć. 😅😄😃🤣😂

Mam tu jakieś ciężarne, którym również nie starcza?
... See MoreSee Less

View on Facebook

Zrobiliśmy dziś sobie spontaniczną wyprawę do gospodarstwa ekologicznego Dębnik 52
Niezapowiedzianie zaskoczyliśmy Gospodarzy, ale mimo tego każda kózka (no prawie każda) została nam przedstawiona z imienia. 🐐🐐🐐 Zwierzaki mogliśmy pogłaskać, nakarmić, tylko uważać trzeba, bo łakome kózki lubią skubnąć kieszenie szukając czegoś do schrupania.

Miejsce niezwykłe, zaledwie 25km od Krakowa, z własną stadniną🐎🐎🐎 koni rasy Haflinger i American Quarter Horse. Do tego te czarowne kozy, z których mleka Gospodarze robią wyborne jogurty i sery (my zaopatrzyliśmy się w twarożek i fetę w oleju z czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim, ziołami dębnickimi i chili).

Wrócimy, bo raz że blisko, dwa serdeczni Gospodarze i ich zwierzyniec, a trzy... to ja bardzo chcę zrealizować swoje marzenie o jeździe konnej.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Tadziulkowe pierwsze bodziaki, rampersy, kaftaniki, koszulki oraz piżamki pocięte na kwadraciki, które potem najzdolniejsza Agnieszka z MaAteria patchworki pozszywała, pikowała i tak powstała patchworkowa narzuta dla Tadzinka (już jest w drodze do nas).
Franiu też taką ma. Najukochańsza kołderka, codziennie tuli Go do snu. 🌈🛌🌒

#patchwork #handemade #narzutapatchworkowa #maateria #pierwszeubranka #kołderka #magicofchildhood #TadeuszMajowy
... See MoreSee Less

View on Facebook