5razones.pl

Luty 26, 2018 at 9:11 pm

Trzy sposoby na buraczki kiszone, czyli chrupiąca mocy przybywaj

Trzy sposoby na buraczki kiszone, czyli chrupiąca mocy przybywaj

W tym sezonie grzewczym uzależniliśmy się ze Smokiem od zakwasu z buraków, który bardzo dobrze robi na odporność i ma absolutnie cudowne właściwości prozdrowotne. To takie nasze polskie superfood. O tym co dobrego nam robi poczytacie np. u Magdy z Krytyki Kulinarnej. Zakwas sami pędzimy według przepisu ChilliBite: przepis znajdziecie TUTAJ.

Pysznym, chrupiącym i kolorowym „produktem ubocznym” przy kiszeniu są… buraczki kiszone, które pożeramy jako dodatek do kanapek lub obiadu, albo…

Mamy co najmniej trzy sposoby na pyszną obróbkę kiszonych buraczków.

Buraczkowy hummus

Hummus można kręcić na kilka różnych sposobów: z suszonymi pomidorami, albo na słodko z suszoną śliwką. Można też dodać mu koloru i zadziornego smaku właśnie kiszonym buraczkiem. Chcecie spróbować?
Wystarczy do klasycznego hummusu:
puszka cieciorki lub szklanka gotowanej
ząbek czosnku
łyżeczka ziaren kolendry
łyżeczka kuminu
łyżka pasty tahini
sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
kilka łyżek zimnej wody
1-2 buraczki kiszone

Całość blendujemy na gładką masę. I podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie: świeża kolendra, natka pietruszki, ziarna słonecznika, granat.
Pyszne na śniadanie, drugie śniadanie, może być i na obiad, podwieczorek, i na kolacje, a jakże!

Uzależnienie od #KISZONEBURAKI u mnie postępuje. Dziś ukręciłam z nimi #hummus, który zachwyca i kolorem i smakiem. Miałam zjeść trochę na śniadanie, ale ostatecznie tylko trochę zostawiłam Smokowi (sorry Kochany @ke3per). 😋😋😋 Chcecie spróbować? Wystarczy do klasycznego hummusu (#cieciorka #czosnek #kumin #tahini #sokzcytryny #kolendra #oliwa) dodać jednego #kiszonyburak. Podajecie, z czym lubicie. U mnie #swiezakolendra #natkapietruszki #ziarnaslonecznika #granat. Rozpusta! 👌👅😍 #eathealthy #eatwhatyoulove #pychamicha #eatcolors #eatclean #plantsbased #veganfood #jedzrosliny #eatplants #hummuslover #kolorowytalerz Ps. A jeśli o zdrowym jedzeniu mowa, to na blogu nowy post o tym, jak z ochudzania nie zrobić wyzwania sezonowego. 💪🥑🍅link w profilu🌶🥕🚴‍♀️ zapraszam razem z @zielonytalerz.pl

A post shared by Paulina Tracz (@5razones_by_pau_elegancka) on

 

Kiszone buraczki w wersji tatar

Ta kolorowa, intensywna w smaku, szalenie chrupiąca „sałatka” inspirowana jest prawilnymi i bardzo mięsnym tatarem. Przy czym zamiast mięsa, dajemy pokrojone w kosteczkę buraczki kiszone, a cała reszta dodatków jak w tatarze.

4 buraczki kiszone
2 łyżki pieczarek marynowanych
2 łyżki kaparów
2 ogórki kiszone
1 średnia cebula czerwona
1 kalarepka (to mój pomysł na podkręcenie chrupkości)

Wszystko kroimy w drobniutką kosteczkę i mieszamy. Polewamy sosem tahini (łyżka pasty tahini, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, sok z połowy cytryny, łyżka oliwy).

 

W tym sezonie grzewczym staliśmy się wielkimi entuzjastami, żeby nie napisać maniakami zakwasu z buraków; który poza wykorzystaniem w barszczu czerwonym dla wzbogacenia smaku, pijemy po prostu codziennie z sokiem z pomarańczy lub saute. Efektem "ubocznym" zrobienia własnego zakwasu (to na prawdę banalne zadanie, a najlepszy przepis na #zakwas znajdziecie u @chillibite.pl) są kiszone buraczki! U nas to już obowiązkowy dodatek do kanapek, surówek i sałatek, albo takiego #pycha eksperymentu jak #tatar z #kiszoneburaki. Na instastories znajdziecie instrukcję, jak się za to zabrać. 😍👌👅 #zakwaszburakow #tatarzkiszonychburakow #pychamicha #eatwhatyoulove #eatclean #healthyfood #beetroot #buraki #kiszonyburak #kiszonki #veganfood #tahinisauce

A post shared by Paulina Tracz (@5razones_by_pau_elegancka) on

 

 

Buraczki kiszone z sosem tahini

To banał! Ale jaki!

Buraczki kiszone kroimy w słupki, polewamy sosem tahini (łyżka pasty tahini, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, sok z połowy cytryny, łyżka oliwy), posypujemy ziarnami sezamu i natką pietruszki.

 

0 likes Ta Która Wie , W kuchni utytłani # , , , , , , , , , , ,
Podziel się: / / /
Szukaj na 5razones

3 days ago

5razones

Ten moment, kiedy dziecko bardzo chce odpowiedzieć tacie na pytanie: co robi mama?, a że tak jakby brakuje mu odpowiedniego słowa z kategorii: dom/gospodarstwo domowe i tłumaczy najlepiej jak potrafi...
.
.
.
.
.
.
.
- Ogrzewa* nasze ubranka...

* czyli prasuje. Po rzeczowniku żelazko, przyszła najwyższa pora na nauczenie się czasownika, który wchodzi w ścisłą relację z w/w przedmiotem.
... See MoreSee Less

View on Facebook

4 days ago

5razones

W prowadzeniu bloga i w pisaniu do Kwartalnika Laktacyjnego najbardziej lubię spotkania, rozmowy, wywiady.

I ostatnio miałam przyjemność porozmawiać i poznać lepiej Ewę Dymek-Dudzińską (malarkę, performerkę, pisarkę). O Ewie "zrobiło się głośno" po tym, jak na na jednym z koncertów stanęła za konsoletą djską, grając koncert techno i jednocześnie karmiąc piersią swoją kilkumiesięczną córeczkę. Ewa przyznaje, że hejterskich komentarzy, jakie popłynęły po tym spontanicznym występie w jej stronę, starała się nie czytać, bo zna wartość swojego macierzyństwa.

Rozmawiałyśmy o karmieniu piersią (a jakże!), o bliskości i więzi, jaka się rodzi nie tylko w trakcie karmienia, i także o muzyce.

- Karmienie piersią zmusza do ciągłego przytulania... - powiedziała Ewa - a ja lubię się przytulać.

<3

Całą rozmowę możecie przeczytać w najnowszym jesiennym Kwartalniku Laktacyjnym:

issuu.com/fundacjapromocjikarmieniapiersia/docs/kwartalnik_laktacyjny_3_2018_issuu_/60
... See MoreSee Less

View on Facebook

5 days ago

5razones

Noworodki tak mają.
Kilkumiesięczne dzidziusie też.
I roczniakom też w tym najlepiej.
Dwulatki potrafią się o to ciągle upominać: Przytulaj mamusi!
A jak czterolatek tego pilnuje: Najmocniejszego przytulacka poproszę!

Hej, my ludzie-huby tego potrzebujemy.

<3
... See MoreSee Less

View on Facebook